Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți despre scandalul de la Piața Unirii, că nu a câștigat nimeni, toată lumea a pierdut, au pierdut și primarul general și primarul Sectorului 4.

”Din punctul meu de vedere, nu a câștigat nimeni, toată lumea a pierdut, au pierdut și primarul General și primarul de sector, nu trebuia să se ajungă la acest lucru. În acest moment, lucrurile sunt în instanță, am înțeles că domnul Băluță a retras toată organizarea de șantier, ce se făcea acolo. Așteptăm instanța să rezolve", a declarat marți președintele PSD.

Marcel Ciolacu a recunoscut că a discutat luni seară cu Daniel Băluță: "Am vorbit cu domnul Băluță și i-am spus că nu este permis ce se întâmplă, nici de o parte, nici de partea primarului general, nici ce se întâmplă în spațiul public".

Ciolacu a explicat că legea trebuie respectată în privința atribuțiilor celor două administrații: "În acest moment există o lege, cu atribuțiile fiecăruia. Dacă vrem să modificăm ceva, se merge la Parlament". 

Vizibil deranjat de întrebări, Ciolacu a negat că acțiunea în plină noapte a lui Băluță ar avea de-a face cu bani dați deja de guvern și de firme "abonate" la lucrări cu Primăria Sectorului 4.

"Nu se întâmplă nimic cu niciun ban. A fost o minciună care a depășit imaginația cuiva, că acești bani s-au livrat, se fură. Banii se dau când încep lucrările. Nu a început nicio lucrare. Banii sunt alocați pe credite de angajament, așa funcționează o administrație", a susținut premierul Ciolacu.

El a adăugat că acum "s-a intrat pe un făgaș normal". 

Referitor la avizul dat de Primăria Sectorului 3 și nu de Primăria Capitalei, Marcel Ciolacu a răspuns că nu știe: "Nu știți acest lucru nici dvs, cum nu știu nici eu. Haideți să lăsăm instanța și oamenii de specialitate. Am o rugăminte, nu pot continua acest dialog în termenii pe care îi puneți dvs, pentru că nu știți nici dvs adevărul și nu știu nici eu. Eu nu comentez nici cei spune domnul Băluță, nici ce spune domnul primar general, eu vreau să văd ce spune instanța".

După ce luni s-a dus în Piața Unirii să-și apere colegul de partid, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat marți că autorizația pentru construcția planșeului Unirii trebuie dată de primăria pe care o conduce, pentru că așa prevede legea și așa i-au spus reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.

"Dacă vă uitați în lege, în București sunt două instituții care autorizează. Tot ce înseamnă zone protejate și monumente istorice e Primăria Generală, tot ce înseamnă restul, în afară de asta, sunt primăriile de sector, (...) nu cotează cine e proprietarul terenului. Tot ce este în Sectorul 3 și nu este în zonă protejată sau monument istoric, noi autorizăm lucrările Primăriei Generale de multe ori", a spus Negoiță la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

Luni seara, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a emis o dispoziție de primar general, în baza căreia Poliția Locală a Municipiului București împreună cu angajații ALPAB și ai Administrației Străzilor să desființeze construcțiile ilegale amplasate pe terenul administrat de PMB.

Primarul general, alături de reprezentanți ai Poliției Locale a Municipiului București, ai ALPAB și ai Administrației Străzilor, s-a deplasat în Piața Unirii, în vederea îndepărtării gardurilor amplasate pentru lucrările de refacere a planșeului.

La fața locului au fost aduse și buldoexcavatoare pentru îndepărtarea gardurilor care împrejmuiesc organizarea de șantier, însă reprezentanții Poliției Sectorului 4 s-au așezat în fața vehiculelor.

În cele din urmă, Daniel Băluță a cedat și a decis dărâmarea gardurilor instalate. 

Clanul din Sectorul 4

În acest context, Rise Project reamintește cum a devenit Sectorul 4 victima grupărilor de crimă organizată cu largul suport al unor oficiali din Poliția Locală și Administrația Domeniului Public Sector 4.

Un serial de trei investigații Rise Project surprinde modul în care administrația locală se îmbină cu interesele unui sindicat criminal.

Un fost comisar a oferit siguranță și încredere celor mai violenți interlopi din Capitală. 29 de dosare penale, deschise pe numele recuperatorilor care au fondat Clanul Sportivilor, au fost finalizate la începutul anilor 2000 prin neînceperea urmăririi penale (NUP).

Cazurile s-au adunat teanc la secțiile nr. 14, 15 și 16, toate conduse în acea perioadă de Nelu Lupu, în calitate de comandant al Poliției Sectorului 4. 

Rise a descoperit că Gruparea care conduce Sectorul 4 a încercat sistematic să racoleze cârtițe din instituțiile judiciare. Reporterii au studiat cazul lui Marian Goleac, fostul șef ADP 4, prins flagrant într-o operatiune sensibilă pentru DNA.