Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat sceptic în privința capacității statului român de a atrage toți banii din PNRR sau din alte exerciții financiare pentru a finaliza spitalele promise. El a criticat din nou și marea piață liberă din energie".

"E suficient să ne uităm la ce s-a întămplat cu marea piață liberă din energie – liberalizarea a generat un jaf uriaș, cu costuri uriașe pentru toți! Noi considerăm că în asemenea momente trebuie să intervină statul, de aceea am plafonat prețurile la gaze și energie atât pentru populație, cât și pentru IMM-uri", a declarat Marcel Ciolacu la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”.

El a mai adăugat că suntem încă într-o situație dificilă din punct de vedere economic si social, iar statul trebuie să fie alături de investitorul privat.

"Dacă am merge pe sloganuri de genul <trebuie să lasăm piața liberă să regleze singură lucrurile>, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari și puternici vor supraviețui, iar mulți dintre cei mai mici vor dispărea", a completat el.

Referitor la atragerea de fonduri europene, liderul PSD a transmis că "trebuie să avem simțul realității asupra capacității administrative a statului român" de a-i atrage.

"Nu trebuie să ne facem bugete și să spunem că vom atrage toate sumele pe investiții publice ale statului, pentru că nu vom reuși acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de a atrage toate aceste sume. În prezent, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Ar trebui gândită acea porțiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achizii și ea trebuie redirecționată către mediul privat", a spus Marcel Ciolacu.

Într-un exemplu referitor la sistemul sanitar, Ciolacu a afirmat că nu crede că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru spitalele promise prin PNRR sau prin alte exerciții financiare.

"Acolo trebuie statul român și guvernul să se așeze la masă cu mediul privat și să dimensioneze ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate și ce sume trebuie atrase către sistemul privat de sănătate", a spus acesta.