Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost propus de partid să ocupe funcția de premier, a anunțat miercuri, la finalul ședinței Consiliului Politic Național, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

În unanimitate, Consiliul Politic Național a mai decis și că acceptă guvernarea rotativă și a precizat că nu vrea ca Marcel Ciolacu să ajungă premier peste un an și jumătate, ci acum.

Sorin Grindeanu a mai adăugat că "românii au decis" prin vot cine ar trebui să dea premierul, cu referire la faptul că social-democrații au câștigat alegerile parlamentare din 2020. 

El a explicat și că, atunci când PNL a format coaliția cu USR, liberalii spuneau că sunt îndreptățiți să dea premierul pentru că sunt cel mai mare partid din alianță, argument care se aplică și acum pentru PSD.

Citește și: PNL și PSD vor premier rotativ, dar nu se înțeleg care să fie ordinea

El a mai spus că cerințele PSD sunt de bun-simț și nu vede de ce ele ar putea suferi modificări.

Grindeanu a afirmat și că sunt normale "ciocnirile doctrinare". "În mare parte s-a ajuns la o negociere pe aproape toate domeniile și sunt aproape încheiate. Sper ca săptămâna viitoare să avem Guvern", a spus prim-vicepreședintele.

Acesta a negat că președintele Klaus Iohannis a chemat miercuri seara PNL și PSD la o discuție.

Anterior, Florin Cîțu s-a declarat sigur că PNL, PSD și UDMR vor merge la Palatul Cotroceni cu o propunere comună de premier, pentru că "altfel nu putem să mergem mai departe". Și PSD consideră că cele trei formațiuni trebuie să meargă cu o singură propunere la Klaus Iohannis.

După ce Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au avut o discuție la Guvern privind stabilirea unui premier, ruda de negocieri dintre PNL, PSD și UDMR programată pentru miercuri după-amiază a fost anulată.

"Am înțeles că a existat o schimbare de program din partea colegilor de la PNL. Probabil că va fi reprogramată", a precizat la Parlament prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e însă optimist și susține că săptămâna viitoare România va avea un guvern.