Premierul Marcel Ciolacu nu crede că testarea în masă a elevilor la școli pentru a vedea dacă au consumat droguri este "o abordare deplasată". El spune că problema substanțelor interzise "ține de siguranța națională".

"Este o problemă cu drogurile. Cred că printre primele vizite, după ce am fost investit prim-ministru, au fost la Ministerul Educației. Și încă de atunci am spus că deja avem semnale. Au fost printre primele semnale pe care le-am primit din funcția de prim-ministru de la statul român. Ce pot să vă spun foarte clar? Există o coordonare în acest moment și cu ministrul justiției și cu ministrul de interne", a spus Ciolacu, prezent la deschiderea anului școlar 2023-2024 la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București.

El a spus și că a văzut anunțul președintelui României de a intra cu anumite măsuri în CSAT și "se vor lua măsuri drastice".

"Și la intrare, părinții, prima întrebare pe care mi-au pus-o: ce facem cu drogurile? Nu credem în testări în masă, este ceva care depășește, dar am zis că venim cu modificări legislative astfel încât dacă un părinte dorește ca și copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului. Vor fi și modificări, cum sunt cu permisele de conducere - o perioadă în care nu mai ai voie, dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă sunt depistați la anumite testări pozitiv în ceea ce privește drogurile, să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru", a mai adăugat acesta.

Premierul consideră că statul e dator ca în perioada următoare să acționeze mult mai drastic și mult mai coordonat.

"Nu trebuie să testăm toți copiii din România, să putem prinde dealerii care vând drogurile. Cred că aici trebuie să acționăm și cu adevărat, dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinții, cum este normal, și se face acest test. Dar să devină, așa, o isterie națională în care luăm copiii cu arcanul și-i testăm, mi se pare o abordare deplasată și nu va fi cu efectul scontat", a continuat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă el consideră că este o temă care ține de siguranța națională, Marcel Ciolacu: a replicat: "Categoric. În acest moment, categoric. Și acesta va fi și nivelul de abordare".