Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că România va continua să ofere ajutor refugiaților ucraineni.

Conform declarației lui Ciolacu, în momentul de față există 84.000 de cetățeni ucraineni stabiliți în România după declanșarea războiului.

„O să ne menținem ajutorul pe care îl dăm refugiaților ucraineni. Știți foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulți dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoți, i-am încadrat în sistemul școlar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învățământ”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a declarat, de asemenea, că fondurile cheltuite de la bugetul statului pentru refugiații din Ucraina au fost acoperite de Uniunea Europeană. 

„Până acum am avut un efort de la bugetul statului, pe urmă decontat prin fonduri europene. România va continua să susțină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este și normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Conform unei Hotărâri de Guvern, modificată din aprilie 2023, refugiații ucraineni beneficiază până la data de 30 iunie a acestui an de o sumă lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență.

Sumă este de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/lună pentru fiecare persoană. Suma fiind condiționată de încadrarea refugiaților în câmpul muncii și a elevilor în circuitul școlar din România.

Anterior, o persoană singură primea 2.100 de lei pe lună pentru cazare și hrană, astfel că o familie de trei persoane putea beneficia de un maxim de 6.300 de lei/lunar.

+++

La finele lunii martie, Libertatea scria că autoritățile din România n-au plătit încă în 2024 ajutoarele financiare pentru persoanele din Ucraina refugiate în țara noastră după invadarea țării de către Rusia, au declarat pentru Libertatea surse din domeniu. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a confirmat situația într-un răspuns pentru ziar.

„În ceea ce privește cheltuielile aferente lunilor ianuarie și februarie 2024, instituția noastră a întreprins demersuri către structura ierarhic superioară, în vederea alocării fondurilor necesare, încă din momentul primirii solicitărilor din partea autorităților administrației publice locale, în prezent neexistând posibilitatea obiectivă de estimare a unei date la care vom primi sumele solicitate”, arată IGSU, în urma unei solicitări Libertatea.

Statul român a alocat cu mari întârzieri și în 2023 sumele la care s-a angajat pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. Problema invocată anul trecut a fost deficitul bugetar mare înregistrat de România. 

Statul se angajase să reducă deficitul, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), dar la final a terminat anul cu 5,68%, chiar dacă a raționalizat cheltuielile în ultimul trimestru.

Guvernul a redus masiv ajutoarele, după ce au fost mediatizate mai multe cazuri de fraude.  Prin programul anterior, supranumit „50/20” pentru că statul plătea 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană, banii se acordau direct proprietarilor care găzduiau cetățeni ucraineni.

Un număr de 203 percheziții au avut loc în 31 martie 2023 într-un dosar de fraudă cu bani pentru refugiați în județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Bihor. 

Conform Poliției, există bănuiala în cazul unor funcționari publici și a altor persoane că ar fi obținut, pe nedrept, o sumă de două milioane de euro drept contravaloare a cheltuielilor cu cazarea și hrana ucrainenilor.

Un număr de 117 percheziții au avut loc în data de 9 februarie 2023 în comuna Petrova, din județul Maramureș, fiind vizate peste 100 de persoane care ar fi încasat ilegal bani după ce au declarat fictiv că au cazat refugiați din Ucraina. 

Alte 23 de percheziții au avut loc în București și județul Vâlcea în luna decembrie 2022.