Premierul Marcel Ciolacu a vorbit din nou joi despre sprijinirea companiilor românești și despre faptul că, înainte de a se comasa alegeri, trebuie comasat "efortul dintre stat și mediul privat".

"Aș dori să vă anunț că prioritatea absolută a Guvernului în următoarele două săptămâni este să finalizăm setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice criteriul verde. Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european, punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin. Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat. Vrem ca toate firmele românești să beneficieze de aplicarea acestui criteriu. Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile care produc în România", a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că, după discuțiile cu reprezentații marilor investitori români și străini, s-a ajuns la concluzia că trebuie găsite soluții pentru deficitul forței de muncă.

"Este o problemă structurală a economiei și voi propune mediului de afaceri un program național pentur extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii 5 ani să avem 50.000 de locuri anual cerute de mediul de afaceri în învățământul dual, de cinci ori mai mult decât acum."

El a mai declarat că vrea o "comasare" a statului cu mediul privat pentru a ajuta economia.

"Până să comasăm alegeri, propun să comasăm efortul dintre stat și mediul privat pentru a găsi soluții care să ajute concret economia. Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu patronatele din Confederația Concordia și Consiliul Național al IMM-urilor pentru a consolida un pachet de măsuri de sprijin pentru companiile românești", a adăugat Ciolacu.