UPDATECiolacu: Prezența la europarlamentare este scăzută, dacă nu inventăm un referendum pentru penali

Premierul Marcel Ciolacu a dat detalii despre blocajul din Coaliție pe tema comasării alegerilor, ironic afirmând și că prezența la alegerile europarlamentare este scăzută, "dacă nu inventăm un referendum pentru penali".
"Cu comasarea a rămas foarte bine. În acest moment avem alegeri conform legii, respectiv patru rânduri de alegeri. Cum am avut crize suprapuse, anul acesta vom avea și alegeri suprapuse. Într-un singur an, patru rânduri de alegeri", a spus Ciolacu după participarea la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.
Întrebat de ce nu se mai face comasarea, Ciolacu a replicat: "În primul rând avem o legislație, nu a fost o discuție că vrea PSD să dea președintele, că vrea PNL, vă spun că nu au fost aceste discuții. Sunt lucruri bune pentru democrație și aici sunt ferm convins că domnul președinte (Ciucă - n.r.) o să mă susțină. Ce înseamnă totuși o esență a democrației? Este o prezență cât mai mare la vot. În cazul unei comasări știm cu toții că, de obicei, la europarlamentare prezența este foarte scăzută, dacă nu inventăm un referendum pentru penali pe care pe urmă îi punem pe liste. Atunci s-a venit cu această idee că ar fi mai democratic, alți colegi din opoziție au spus că nu e democratic, că direcționăm un vot. Am văzut că și în alte state se face această comasare, Austria a anunțat, iar acum a anunțat că nu ar fi așa democratic să le facă".
Ciolacu a făcut referire la referendumul din 2019 organizat concomitent cu alegerile europarlamentare de președintele Klaus Iohannis în perioada în care se opunea PSD.
Pe 26 mai, românii au fost chemați să se pronunțe prin "Da” sau "Nu” la întrebările:
"Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"
"Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.
+++
Întrebat dacă PSD și PNL vor mai discuta despre comasare, Marcel Ciolacu a spus că "într-o Coaliție vorbim mereu", iar vineri, după ce revine dintr-o vizită oficială în Italia, vor mai avea negocieri în Coaliție.
El a mai transmis și că a cerut părerea primarilor pentru a vedea cum se poate face comasarea tehnic.
"Sunt două birouri (electorale - n.r.), e un birou comun? Vrem părerea STS. Nu e un lucru în care ne aruncăm cu capul înainte, luam o decizie și apoi vedem că tehnic nu o putem pune în aplicare", a răspuns acesta.
Șeful PSD a declarat și că, dacă Ciucă i-ar cere ca social-democrații să renunțe la candidatul pentru prezidențial sau el i-ar cere ca liberalii să renunțe, atunci "ne-am jigni unul pe altul".
+++
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, despre subiectul comasării alegerilor, că el crede că orice prelungire a discuțiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună și nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm.
”Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună și nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că pe de o parte ocupăm spațiul public cu un subiect care se rostogolește și așa de prea mult timp și până la urmă trebuie să vedem care sunt și celelalte probleme care trebuie rezolvate”, a spus Ciucă, citat de News.ro.
Liderul liberal a menționat că în istoria alegerilor, partidele mainstream din România nu au putut să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale.
”Consider că este absolut normal, pentru ca cetățenii să poată să vină la vot, nu pe ceva dinainte stabilit ci să lăsăm electoratul să decidă”, a spus Ciucă. Întrebat despre ședința PNL de astăzi, Nicolae Ciucă a precizat că nu există pe ordinea de zi de astăzi subiectul comasării alegerilor, ci doar măsuri organizatorice interne.
Comentarii