Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis o scrisoare șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și lui Frans Timmermans, în care reclamă ”practicile nedemocratice curente" ale coaliției de guvernare de la București.

În scrisoarea transmisă joi de Biroul de presă al PSD, Ciolacu se referă la deciziile majorității parlamentare privind schimbarea șefilor TVR și SRR, care au fost respinse de către Curtea Constituțională. Liderul PSD denunță și modul în care a fost schimbat Avocatul Poporului.

Totodată, el susține că partidele de la guvernare au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moțiunii simple împotriva ministrului investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea prin ”numărarea ilegală a voturilor".

"Ca lider al opoziției din țara mea, mă bucur să știu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile și securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democrația și respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din țara noastră și cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de la guvernare", scrie președintele PSD, partid care - atunci când era la guvernare - acuza opoziția că se plânge la Bruxelles.

Ciolacu e de părere că Executivul de la Bruxelles trebuie să ceară partidelor din coaliția guvernamentală de la București să oprească practicile nedemocratice curente.

Pe de altă parte, delegația română din Grupul S&D din Parlamentul European a solicitat joi Guvernului să pună capăt "demersurilor neconstituționale", precum destituirile de la nivelul instituției Avocatului Poporului, CNA, SRR și TVR:

"Delegația Română S&D din Parlamentul European solicită Guvernului României să pună stop demersurilor neconstituționale precum destituirile de la nivelul instituției Avocatului Poporului, CNA și TVR, în contextul rezoluției Parlamentului European privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană. Pentru prima dată, Comisia Europeană propune un astfel de raport, demers pe care Delegația Română S&D îl susține pe deplin. Raportul cuprinde o analiză a aplicării cadrului legislativ european privind statul de drept, din care se desprind o serie de lecții direct aplicabile pentru anul 2021. CE consideră vital ca arhitectura europeană de monitorizare și aplicare a legii în Uniune să fie aplicată în mod regulat pentru a putea fi prevenit orice derapaj cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale și a statului de drept".

"Aflate acum la guvernare, partidele de dreapta din România uită să respecte statul de drept și împiedică o instituție cheie a democrației să apere cetățenii de abuzurile statului. Destituirea Avocatului Poporului este profund ilegală și neconstituțională. Niciun partid aflat la putere nu are dreptul să ignore și să atace unul dintre pilonii esențiali ai democrației. Mai mult decât atât, astfel de atitudini pot vulnerabiliza România în fața întregii Uniuni Europene, mai ales acum, în contextul adoptării Raportului privind statul de drept. La fel de abuzive sunt și deciziile luate în privința CNA și TVR. Adevărata imagine a unei guvernări o dă viața fiecărui cetățean în parte, respectul pentru libertatea presei și independența instituțiilor statului", susțin europarlamentarii români din S&D.