Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit miercuri despre faptul că posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să ocupe o funcție înaltă la nivelul UE ar fi o mândrie pentru el, iar "românii vor o voce puternică, românească în structurile europene".

"Nu e prima oară când spun: Aș fi mândru ca și român ca președintele României să ocupe o funcție politică la nivel mare, cum aș fi mândru pentru orice român. În această alianță sunt ferm convins, mai ales că vom avea o listă comună la europarlamentare, vom merge și vom negocia o funcție cât mai importantă ca și comisar sau ca și membru al Biroului permanent al CE. Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice (PPE și S&D - n.r.) și pentru funcții importante în PE. Acesta sunt plusurile, românii vor o voce puternică, românească în structurile europene și euroatlantice", a declarat Ciolacu într-o conferință de presă comună cu Nicolae Ciucă.

La mijlocul lunii ianuarie, premierul Marcel Ciolacu se contrazicea singur când a fost întrebat dacă a discutat sau nu cu președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ca șeful statului să candideze pentru șefia Consiliului European.

Marcel Ciolacu spunea că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre funcția de președinte al Consiliului European care ar putea reveni României, șeful Executivului precizând că este o șansă reală, pentru că avem un culoar bun, iar Iohannis ar putea prelua această poziție în luna mai.

Premierul a mai arătat că el face propunerea de comisar european și că țara noastră nu poate avea același portofoliu de comisar ca cel deținut în prezent, pe Transporturi.

"Părerea mea este că are o șansă reală România, nu președintele Klaus Iohannis pentru Consiliul European și chiar avem un culoar foarte bun. Chiar e o temă serioasă și pentru România ar însemna extraordionar de mult să avem președintele Consiliului UE indiferent de la ce partid. Este vorba de România", a spus, atunci, Ciolacu.

La nicio săptămână după declarația anterioară pe acest subiect, Ciolacu a declarat, la Antena 3, că sunt foarte multe speculații și scenarii privind funcția de președinte al Consiliului European, menționând că nu cunoaște detalii privind posibilitatea ca Iohannis să ocupe această funcție și nici nu a avut discuții cu el pe acest subiect.

"Speculațiile au pornit de la faptul că actualul președinte al Consiliului a anunțat că va candida primul pe listă în Belgia. (...) La nivelul Uniunii Europene sunt trei funcții importante: președintele Consiliului, Comisia Europeană și Parlamentul European. Există negocieri întotdeauna. Eu am spus un lucru și nu am spus un lucru public: pentru mine - indiferent de câtă lume o să mă înjure pentru ceea ce pot să vă spun - puțin important este numele, faptul că un român ajunge președintele Consiliului European pentru mine este o mândrie. Nu cunosc detalii. N-am avut discuții cu președintele României în privința acestui lucru. N-am avut discuții eu, Marcel Ciolacu, până acum cu vreun lider marcant european pe această perspectivă, dar contextul acesta este", a spus Ciolacu la Antena 3, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis își propune să devină următorul șef al Consiliului European, conform unor persoane care cunosc planurile sale, notau jurnaliștii de la Bloomberg.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit pe 7 februarie, înainte de a se adresa plenului Parlamentului European, despre zvonurile potrivit cărora și-ar dori o funcție de conducere la nivelul UE după ce își termină mandatul de președinte.

"În ceea ce mă privește pe mine nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții", a spus Iohannis, întrebat dacă vrea o funcție de conducere la nivelul UE.

Iohannis consideră că în 2019 s-a greșit, pentru că toate pozițiile relevante au fost ocupte de persoane "foarte comepetente, nimic de zis, din vehcea Europă, motiv pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte".

"Este o eroare și sper că de data aceasta să nu se mai producă. Ar fi bine pentru UE să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă ținând cont și de criteriul regional", a continuat el.