Liderii PSD și PNL, Nicolae Ciucă, au vorbit din nou, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, despre îngrijorările lor privind avântul pe care formațiunile extremiste îl au în toată Europa, inclusiv în România.

Astfel, Marcel Ciolacu a subliniat că, "în condițiile în care societățile actuale se confruntă din ce în ce mai mult cu tendințe de radicalizare și de antagonizare, a fi de partea dreptății și a respectării drepturilor omului devine o necesitate".

"Pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul și antisemitismul se hrănesc tocmai din ignoranță și indiferență. Antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a trecutului, ci o realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam și astăzi, agravată de evenimentele recente și alimentată de grupurile extremiste", a spus Ciolacu.

Șeful PNL, prezent la același eveniment, a explicat că la nivel internațional, în cadrul tuturor organizațiilor din care facem parte, România promovează activ valorile democrației și statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale, combaterea și prevenirea antisemitismului, xenofobiei, rasismului. 

"Bătălia pentru aceste valori și pentru apărarea toleranței din societatea noastră trebuie să continue, pentru a ne feri de eventualele derapaje anti-democratice. Acest lucru este extrem de actual în contextul pe care îl traversăm, marcat de ascensiunea unei retorici a urii și a violenței în societățile europene, inclusiv a antisemitismului", a explicat Ciucă.

Nicolae Ciucă a transmis și că "vedem cum tot mai multe formațiuni își asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală și xenofobă, prin care urmăresc să elimine ordinea democratică și libertatea în societățile europene".

Aceste formațiuni politice, crede șeful PNL, "se ascund în spatele unor propuneri și discursuri populiste, fals patriotice, pentru a promova o agendă de excludere a unor grupuri de cetățeni din rândul societății".

De asemenea, Nicolae Ciucă a mai spus și că "asistăm la tot mai multe situații în care lideri politici extremiști încearcă să pună problemele reale cu care ne confruntăm pe seama străinilor, prin acest termen înțelegând: migranții, alte etnii și chiar Uniunea Europeană".

România nu este ferită de această ascensiune a extremismului, care pune în pericol democrația și dezvoltarea noastră ca stat, astfel că avem obligația să ne opunem și să oprim, împreună acest val al răului care amenință țara noastră, a mai continuat al doilea om în stat.

El a făcut un apel către întreaga societate "de a fi parte a efortului prin care să izolăm și să trimitem formațiunile extremiste la periferia scenei politice".

+++

În ultimii ani, perioadă în care apariția formațiunii extremiste AUR în Parlamentul României a dus la o creștere a manifestărilor violente inclusiv între politicieni, iar promovarea teoriilor conspiraționiste are un teren tot mai fertil, Coaliția de guvernare a ales de cele mai multe ori să nu facă nimic pentru a demonta ipocrizia și teoriile false ale AUR.

În parte, radicalizarea oamenilor și a celor puși să-i reprezinte în cele mai înalte foruri sunt, de regulă, "creația" partidelor tradiționale care nu vor să iasă din logica promisiunilor înainte de alegeri și apoi din logica "acum noi suntem la putere".