Premierul Marcel Ciolacu și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au avut o întâlnire luni la sediul Alianței din Bruxelles.

În declarațiile de presă de la finalul întrevederii, Ciolacu a ținut să precizeze că este prima întâlnire a lui Rutte din funcția de șef al NATO cu un oficial român. Șeful Guvernului l-a asigurat pe acesta de întreg sprijinul Guvernului pe care îl conduce în îndeplinirea mandatului său.

"De 20 de ani, societatea românească s-a dezvoltat și a prosperat în spatele scutului NATO, care asigură României cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. De aceea, suntem pregătiți să contribuim la întărirea Alianței și la menținea unei relații transatlantice cât mai solide. Este cu atât mai important să facem acest lucru, având în vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat. Federația Rusă a ales să devină cea mai mare amenințare la adresa NATO. Rusia a readus războiul în Europa, chiar la granițele României, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare în rândul cetățenilor noștri", a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a transmis că "suntem aici, în sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranță și stabilitate".

"Avem o prezență militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului Secretar General să sprijine suplimentarea și întărirea acestei prezențe, dar și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru descurajarea credibilă a amenințărilor rusești. De altfel, încălcările spațiului aerian Aliat și postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cât de important este să creștem efectivele în zonă și să oferim un răspuns solidar și unitar al Alianței", a mai spus premierul.

De asemenea, el l-a informat pe șeful NATO despre faptul că în cursul acestei săptămâni România va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziționare a 32 de avioane F-35 de ultimă generație.

"Vom continua să investim sume importante în modernizarea Armatei, pentru că vrem ca România să probeze prin fapte concrete că este un Aliat de încredere și un furnizor de securitate în regiune și dincolo de aceasta", a subliniat Ciolacu.

O altă temă de discuție a fost războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum România a susținut fără rezerve lupta legitimă a Ucrainei împotriva agresiunii și pentru apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale.

"Vom continua să acordăm un sprijin multidimensional Ucrainei. Donația sistemului Patriot și pregătirea în România a piloților ucraineni, alături de cei români și Aliați pe avioanele F-16 sunt doar câteva elemente care demonstrează amploarea asistenței noastre. Dar în același timp, trebuie să fim atenți și la Republica Moldova, care este partenerul nostru cel mai afectat de război, după Ucraina. Am fost recent martorii încercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligația de a sprijini Chișinăul și ne dorim să putem contribui împreună la acest efort.În concluzie, România este o țară sigură, cu securitatea garantată de NATO, care se poate dezvolta economic și social.În fața tuturor amenințărilor, NATO a devenit mai puternică și mai extinsă și cred că este de datoria noastră să contribuim cu toții la întărirea Alianței și a securității euro-atlantice", a conchis acesta.

La rândul său,  Mark Rutte i-a mulțumit premierului Ciolacu pentru numeroasele contribuții ale României la Alianță, pentru procentul din PIB-ul alocat pentur apărare, pentru că găzduiește un grup de luptă multinațional NATO și contribuie cu trupe la misiunile NATO din Kosovo și Irak.


Secretarul General a declarat și că România a fost „un prieten ferm al Ucrainei,” oferind ajutor militar esențial, inclusiv un sistem de apărare antiaeriană Patriot, și semnând un acord bilateral de securitate pe 10 ani.

Secretarul General a condamnat încălcările spațiului aerian NATO de către dronele și rachetele rusești, afirmând că acestea „sunt nesăbuite, periculoase și inacceptabile,” adăugând că „NATO și-a consolidat apărarea aeriană pe flancul estic, iar Aliații, în acest moment, achiziționează sute de avioane de luptă de generație a cincea.”