Congresul PSD se reuntește, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-l reconfirma pe Marcel Ciolacu în fruntea partidului, alături de o echipă formată din oameni vechi și loiali, dar și alături de nume noi.

UPDATE

ORA 13:24 Alfred Simonis a prezentat situația votului. Noua conducere a primit 2.253 de voturi "pentru", șase voturi "contra" și cinci abțineri.

Noua conducere a PSD arată astfel:

Candidatura lui Marcel Ciolacu la prezidențiale a primit 2.257 "pentru" patru voturi "împotrivă" și trei abțineri.

ORA 13:21 Stop vot! 

ORA 13:10 Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a prezentat procedura de vot: fiecare dintre cei 2.364 de delegați au primit un plic cu un buletin de vot care se accesează o singură dată prin cod QR. În aplicație se votează pentru moțiunea echipei condusă de Ciolacu și candidatura acestuia la prezidențiale.

Printr-un joc de imagine, ministrul Digitalizării a spus că ține în direct legătura cu echipa tehnică pentru a monitoriza situația votului.

ORA 12:50 Seria de discursuri a fost continuată și de secretarul general al partidului și cel care va fi reales în funcție, Paul Stănescu, baronul de Olt apropiat de Marcel Ciolacu, Discursul lui s-a axat pe "calitățile" premierului, pe care l-a numit "prieten" și "camarad".

ORA 11:10 Discursul lui Ciolacu s-a axat pe atacuri la foștii președinți ai țării, despre familie, credință și promisiuni de prosperitate. El a mai spus că susține libertatea religioasă și sexuală, dar nu e de acord cu "distrugerea fibrei națiunii". "Pentru mine, libertatea este una dintre valorile fundamentale. Susțin cu toată tăria libertatea de expresie, economică, religioasă și sexuală. Dar nu cred deloc în liberteatea de a distruge fibra acestei națiuni."

Ciolacu a mai spus, cu referire la sloganul PNL de la alegerile locale, că unii au trecut de la "prin noi înșine cu PSD" la amenințări și i-a rugat pe colegii lui să ignore acest circ, pentru că "PSD a fost mereu responsabil".

"Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței doar o sursă de frustrare în societate. Vi s-a promis, mai întâi, că o să ”trăiți bine”. Apoi, vi s-au tăiat salariile și pensiile. După 10 ani, vi s-a promis o ”Românie educată”. Și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri, decât la carte", a mai spus președintele PSD.

"Împreună, am luat un partid lipsit de speranță, l-am reformat și l-am dus la guvernare. Acesta este adevărul și trebuie să fim mândri de asta! Trebuie să continuăm... România se schimbă, iar PSD trebuie să se schimbe odată cu România", a spus Ciolacu.

"La fel ca mulți dintre voi, și eu am un copil. De fapt, am doi. Pentru că Filip s-a căsătorit recent. Îi iubesc pe amândoi și sunt foarte mândru de ei. Anul acesta termină facultatea. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să devin un bunic fericit! Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de președinte. Avem generații întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce și-au trăit copilăria și adolescența, între un președinte turnător și un președinte absent. Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulți tineri aleg populismul și extremismul. În loc să îi blamăm superior, mai bine le dăm o alternativă corectă", a mai declarat acesta.

Alte declarații ale lui Ciolacu:

România are nevoie de un președinte care să accepte că într-un stat normal puterea trebuie împărțită! Nu acaparată de un singur om.

România nu trebuie să mai aibă un președinte care îi împarte pe români în buni și răi. Între cei de aici și cei de peste hotare. Între cei de stânga și cei de dreapta. Între tineri și pensionari. Între public și privat. Între săraci și bogați.

Să contești toate valorile nu este o formă de manifestare a libertății.

Vin în fața dumneavoastră și a românilor cu invitația de a păși împreună pe drumul către Cotroceni. Acest drum a început odată cu intrarea noastră la guvernare.Observ și eu agitația unora care au trecut de la ”prin noi înșine, dar cu PSD”, la tot felul de amenințări ridicole la adresa noastră. Vă rog să ignorați acest circ.

Ca să ai o poziție externă puternică și o armată modernă, trebuie să ai o economie capabilă să finanțeze aceste obiective.În esență, un președinte are două prerogative fundamentale: este comandantul suprem al armatei și reprezintă țara în relațiile internaționale. Din această perspectivă, vreau să vă spun foarte clar: România nu va intra și nu va fi atrasă în niciun război! Pacea și stabilitatea sunt condițiile fundamentale pentru prosperitate. Voi avea grijă să rămână așa.

Voi fi garantul independenței naționale, dar nu voi fi niciodată de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armată de profesioniști. La fel cum avem nevoie de echipamente moderne.

Alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare va continua și pe viitor.

În domeniul politicii externe, îmi doresc însă o abordare mai ambițioasă care să fie caracterizată prin pragmatism și urmărirea obiectivelor naționale în parteneriat cu aliații noștri din Uniunea Europeană și NATO. România nu mai poate fi spectator în propriile sale relații externe. România este un stat mare, doar președinții din ultimii 20 de ani au fost mici.

De 13 ani, România ciocănea la ușa Schengen și nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care îl conduc a reușit să deschidă această ușă. După ani întregi de promisiuni, lucrurile au început să se miște. Și vă spun acum: până la sfârșitul anului, vom avea o aderare completă la Schengen. În 2026, România va intra și în OCDE.

Reprezentanții celor mai puternice companii românești vor merge în deplasările externe. Avioanele prezidențiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf!.

Trebuie să depășim epoca în care toți munceau ca să îi fie bine unui singur om. Iar paltonul prezidențial NU mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. 

ORA 10:58 Primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, cunoscută pentru un limbaj agresiv, a declarat la debutul alocuțiunii că "venirăm și noi de la Craiova, de la 240 de ciuci-distanță", aluzie la numărul mare de panouri pe care este promovat Nicolae Ciucă, afirmând că așa se spune de când "ostașul s-a apucat să borneze șoselele și să își scrie bestsellerul, dar nu chiar el, consilierii lui".

Ea a mai spus că a auzit că se toarnă un film la Hollywood și că "Bruce Willis, care joacă rolul ostașului, are ceva probleme, dar își revine (actorul suferă de demență - n.r.)". Ea a spus că, la fel ca Nicolae Ciucă, și Mircea Geoană este din Dolj și poate juca în filme de acțiune pentru că "știe bătaie, a mai luat".

De asemenea, Olguța Vasilescu a mai transmis că președinții Băsescu și Iohannis nu s-au omorât să meargă în județul Dolj. "Pentru Klaus Iohannis nu suntem suficient de exotici. Ne-am gândit noi să luam un tablou pe care să-l arunce în Dunăre niște băieți mai bronzați, așa cum s-a întâmplat în Africa, dar, ce să vezi, la PNL nu mai există tablouri cu Iohannis, sunt doar cu Ciucă, iar alea se ridică cu macaraua".

ORA 10:51 Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, prezentat de moderatorul Congresul ca fiind mare constructor și inovator, a spus că PSD a scos România din comunism și a pus-o în "sânul familiilor democratice".

ORA 10:46 Eurodeputatul Mihai Tudose a spus că nu va vorbi, printre altele, despre "morții din pandemie, unii arși în containere, alții morți în saci", nici despre vaccinurile cumpărate de "Guvernul lor" împotriva COVID-19.

ORA 10:38 Sorin Grindeanu a spus că e timpul ca PSD să își asume că este "puternic" și este momentul de luptă, pentru ca România să aibă "un președinte puternic și unificator", iar acesta este Marcel Ciolacu. El a mai spus că "trebuie ieșit din haosul în care interese meschine vor să dărâme" și să se iasă din paradigma unei "Românii eșuate și a unor ostași galbeni care se pretind brokeri, care stau cu mâinile în buzunarele românilor".

Grindeanu a mai spus că "paraziții", cu referire la PNL, nu fac altceva decât să "își ucidă gazda" și caută alte "gazde, să-i devoreze pe alții".

ORA 10:27 Delegații au votat modificarea statului PSD, în sensul creșterii numărului de vicepreședinți de la patru la 8, creșterea numărului de organizații județene reprezentate în conducerea PSD și schimbarea numelui Organizației de Pensionari în Organizația de Seniori.

ORA 10:20 Discursul de început a fost rostit de președintele interimar al Camerei Deputaților și recent ales președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, un loial al lui Marcel Ciolacu. El nu a ratat ocazia să-i atace pe PNL-iști, afirmând că ”balerinul Rareș Bogdan face spume” de fiecare dată când PSD inaugurează un nou șantier rutier.

Simonis a mai precizat că el și românii nu mai vor un președinte cu "un rânjet metalic sau cu mușchiul empatiei atrofiat".

ORA 10:15 Congresul PSD a început cu întârziere, pentru că Marcel Ciolacu și-a făcut intrarea în sală cu o baie de mulțime. Gabriela Firea, care nu mai prinde un loc în conducerea centrală a formațiunii, nu este încă prezentă la eveniment.


ORA 09:50 Biroul de presă al PSD a transmis că este preocupat de protejarea mediului, astfel că documentele Congresului nu au mai fost tipărite în mii de exemplare, ci au fost puse la dispoziție tot pe baza unui cod QR care se scanează cu telefonul.

 

+++

Pentru prima dată în istoria PSD, noua conducere va fi votată electronic, pe baza unui cod QR primit de delegați.

Tot sâmbătă, Congresul validează candidatura lui Ciolacu la alegerile prezindețiale, după ce în urmă cu câteva zile acesta și-a anunțat intrarea în cursă.

Surpriza este că Gabriela Firea, recent ajunsă eurodeputată, nu va mai prinde postul de prim-vicepreședinte, loc pe care îl va ocupa edilul Sectorului 4, Daniel Băluță.

O altă noutate este că Vasile Dîncu nu va mai conduce Consiliului Național al PSD, funcție râvnită de eurodeputatul Mihai Tudose.

De asemenea, noua structură de conducere a PSD va avea 4 noi funcții de vicepreședinți. Astfel, noua structură va arăta astfel: opt vicepreședinți pe domenii, opt vicepreședinți în zona regiunilor, doi prim-vicepreședinți, președintele, secretarul general și președintele Consiliului Național.