Premierul Marcel Ciolacu speră ca în acest weekend să se încheie negocierile cu Austria pentru aderarea la Schengen, iar apoi să se finalizeze și cele pentru acceptarea în Spațiu pe cale terestră.

"Sperăm să finalizăm în următoarele 2 zile negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, în primul pas aerian și naval și să finalizăm cât mai mult din infrastructură (terestră - n.r.). Sper să terminăm negocierile pentru aderarea de această dată terestru", a spus Marcel Ciolacu, prezent pe șantierul Autostrăzuu Transilvania - secțiunea Chețani-Câmpia Turzii.

”Măsurile adiacente" cerute de Austria pentru a ne primi în Schengen cu aeroporturile sunt deja aplicate de România, a declarat în Slovenia ministrul de interne Cătălin Predoiu. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a spus că va fi continuat dialogul "foarte intens" referitor la Schengen.

”Lucrurile nu stau atât de simplu. Am avut pe parcursul acestor luni precedente discuții complicate și ele rămân în continuare discuții complicate, dar, în același timp, clar există o mare diferență față de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă este mult sau puțin. E altceva, e ceva pe care putem să construim, cu care putem continua", a declarat marți ministrul de Interne Cătălin Predoiu, după o discuție cu omologul austriac Gerhard Karner și cu cel bulgar, în Slovenia, unde a avut loc luni și marți Forumul Salzburg.

Eforturile României, Bulgariei și Austriei, dar și ale Comisiei Europene și președinției spaniole, precum și alte altor "colegi" din alte state membre sunt "îndreptate în direcția de a obține un rezultat palpabil, concret în luna decembrie, deci în anul 2023", a spus Predoiu, potrivit Euronews.

Gerhard Karner a precizat că a transmis condițiile "clare" și celor două țări și Comisiei Europene, iar "mingea e în terenul" Executivului de la Bruxelles, căruia Viena îi cere să finanțeze măsurile privind întărirea protecției granițelor externe. El a mai precizat că dialogul "foarte intens" va continua.

Referitor la cerințele Austriei, Predoiu a spus că sunt, de fapt, "măsuri adiacente", pe care România le aplică deja, fiind vorba de proceduri "cuprinse în criteriile Schengen".

"La ora aceasta, România aplică aceste proceduri și menționarea lor de către partea austriacă are în vedere dorința ca aceste proceduri să continue să fie aplicate".

Predoiu s-a referit în special la chestiunea preluării migranților, care a creat "emoție".

E vorba de "retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în România în Eurodac sau în Sis - sistemul Schengen - și mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și constatați că sunt în stare de migrație ilegală, pe regulile existente, sunt trimiși în țara din care au venit, adică în România. Nu e vorba despre nicio altă procedură".

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, înaintea participării la Summitul UE-Balcanii de Vest, că noi suntem tratați momentan la pachet cu Bulgaria în ceea ce privește aderarea la Schengen, iar acest lucru "complică negocierile".

"Nu există pericol ca Ungaria să pună bețe în roate României. Aceste chestiuni au fost discutate și nu avem semnale nici de la alte state că s-ar opune unei intrări în Schengen din partea României. Este, pe de altă parte, cunoscut faptul că noi suntem tratați momentan, așa este procedura, la pachet cu Bulgaria și acest lucru complică negocierile, fiindcă ele sigur se vor purta cel puțin în trei sau în patru, dar în foarte puține situații negocierile se vor purta în bilateral, cum se spune direct. Deci, încă un punct complicat. Totuși, pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria, care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura", a spus Iohannis, întrebat cât de securizată este susținerea României din partea celorlalte state membre și dacă Ungaria ar putea să ne pună bețe în roate.

Șeful statului a fost întrebat și ce s-ar putea face în următoarele săptămâni pentru a avea până la urmă un "fum alb" în privința aderării noastre la Schengen.

"Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci, toată lumea negociază pe absolut toate palierele. În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer, aici mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin sigur ministerele - Externele, Internele - și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile. Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare", a răspuns Iohannis.