Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui și a vorbit și despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare.

"Capacitate de înmagazinare a statului român se va mări și la grâne, și la cartofi. E normal să iei astfel de măsuri și se vor lua. (...) Am avut o discuție cu prim-ministrul și eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorul cu marfa. Să le cumpere statul marfa la prețul pieței și apoi să le pună la dispoziția fabricilor. (...) România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare", a declarat Marcel Ciolacu într-o emisiune la România TV.

Comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, în anul 2021, la porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, potrivit unor date consultate de Agerpres.

La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia. La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania. 

Ziarul Financiar scrie că anual România cultivă o su­pra­față de 1,2 - 1,3 milioane de hectare cu floarea-soa­relui, iar producția realzată se ridică la 3 - 3,5 mi­lioane de tone (excepție fiind anul 2020, când pro­ducția a fost de 2,4 milioane de tone din cauza secetei), conform datelor statis­tice naționale. La supra­fața culti­vată și pro­ducție, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franței.