Premierul Marcel Ciolacu susține că, dacă liberalii vor decide să se retragă de la guvernare, el își va depune mandatul de prim-ministru.

Ciolacu a fost întrebat, miercuri seară, la Roma, cum vede afirmațiile unor reprezentanți ai PNL potrivit cărora ar fi mai bine pentru liberali să rupă coaliția.

”Eu cred că…. Cel puțin eu și colegii mei din PSD am arătat că prioritatea noastră e România. Cel mai bine pentru mine și colegii mei ar fi fost să nu intrăm la guvernare și să nu facem această coaliție. În acest moment cred că ori am fi avut alegeri anticipate când eram în pragul unei crize sociale (…), ori PSD ar fi avut cu cinci în față la alegeri. Dar am hotărât, într-un moment dificil, că este bine să ne implicăm și să nu lăsăm România să se ducă într-o direcție total, total greșită”, a declarat Ciolacu, citat de News.ro.

Întrebat dacă este dispus să conducă un guvern minoritar, Ciolacu a răspuns negativ.

”Este exclus acest lucru. Dacă este o decizie politică a partenerilor de coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul președinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-minstru. Eu am intrat în acest proiect după o discuție, inclusiv cu președintele României, că vom duce această coaliție și această guvernare cel puțin până în anul 2024. Dacă ne supărăm că nu mai avem prim-ministru, cu toate că am avut prim-ministru timp de trei ani și jumătate, având un scor electoral de 20 la sută, și ni se pare normal să avem în continuare prim-ministru sau anumite decizii, cred că este o abordare greșită. Dar din discuțiile mele – și sper să nu îl deranjeze pe domnul președinte Nicolae Ciucă – din discuțiile mele cu președintele Nicolae Ciucă, este exclus un astfel de scenariu”, a subliniat premierul.

Vicepreședintele PNL Florin Roman a declarat, pentru News.ro, că PNL nu va părăsi coaliția atât timp cât PSD nu va depăși ”liniile roșii” discutate cu social-democrații pe partea economică, printre care sunt cota unică, Pilonul II și neintroducerea unor taxe și impozite noi în acest an. Roman consideră că cine rupe coaliția în an electoral va suporta și costuri politice. 

"PNL a stat lângă România întotdeauna când României i-a fost greu, chiar dacă lucrurile astea ne-au costat electoral, fie că vorbim de pandemie, fie că vorbim de criza energetică, fie că vorbim de război. PNL nu va părăsi coaliția atât timp cât PSD nu va depăși liniile roșii pe care noi le-am discutat cu ei, pe partea economică și anume cota unică, Pilonul II de pensii, partea de scădere a poverii muncii și partea nicio taxă și niciun impozit nou în 2024”, a declarat Florin Roman.

El a mai afirmat că cine rupe coaliția în an electoral va suporta și costuri politice. 

"Cine va rupe această coaliție într-un an electoral ,dificil, un an în care le-am spus oamenilor că vom majora pensiile de două ori, un an în care avem angajamente internaționale pe PNRR, într-un an extrem de complicat, cine va face treaba asta va suporta și costuri politice, așa cum le-a suportat USR în momentul în care României i-a fost greu a fugit de la guvernare cu lașitate și cu aplauze”, a explicat Roman, care este și vicelider al grupului PNL de la Camera Deputaților.

El a adăugat că, dacă săptămâna viitoare nu se ia o decizie pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, atunci acest lucru nu se mai poate face. 

"Timp pe calendar mai este până săptămâna viitoare. Dacă săptămâna viitoare nu se ia o decizie, această comasare nu se poate face. Vorbesc de calendarul electoral”, a explicat Florin Roman.