PSD și-a propus acum să scape de așa-numitele "păcănele" din localități, în timp ce numeroase proiecte privind limitarea accesului la jocurile de noroc zac blocate de luni de zile în Parlament.

"<Păcănelele> sunt un dezastru care distrug vieți și familii întregi. Vom vota în această sesiune parlamentară să le scoatem în afara localităților. Trebuie să se termine cu acest flagel!", a transmis, Ciolacu, luni, pe pagina lui de Facebook.

Sâmbătă, șeful PSD a anunțat că printre prioritățile social-democraților în noua sesiune parlamentară se numără eliminarea "păcănelelor" din localități

”Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Acestea, celebrele păcănele, să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a anunțat premierul.

Statistici recente arată că în România cel puțin 15% dintre adulți joacă jocuri de noroc, iar incidența dependenței la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni.

Parlamentul are pe masă numeroase proiecte de legi pentru limitarea accestului la jocurile de noroc, însă toate sunt blocate. Poate cel mai important, adoptat pe 1 martie de plenul Senatului, prevede interzicerea difuzării la radio și TV, în intervalul orar 06:00 - 23:00, a reclamelor la jocurile de noroc și amenzi între 10.000 - 50.000 de lei pentru cine nu respectă prevederile.

Același proiect prevede că influencerii și personalitățile nu vor avea voie să promovează prin spoturi jocurile de noroc, dimensiunile bannerelor publicitare din oraș să nu depășească în mod individual o suprafață de 30 de metri pătrați și să nu promoveze premii în bani sau bunuri materiale, iar sintagma "Joacă responsabil" din reclame sau bannere a fost înlocuită cu sintagma "Fii responsabil". Însă proiectul zace de atunci blocat în Camera Deputaților.