Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România nu ar fi fost acceptată în spațiul Schengen și dacă Austria ar fi votat 'pro', pentru că a candidat la pachet cu Bulgaria.

"Am discutat astăzi în Consiliul Politic Național și despre aderarea României la spațiul Schengen. Am avut și un sondaj de opinie cu referire directă la acest lucru, ca să vedem nemulțumirile românilor (...) și unde consideră românii că s-a greșit. În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare, în primul rând a românilor față de un alt stat membru al Uniunii Europene și al Europei, altfel prieten, și această abordare brutală din partea Austriei ieșind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerințele tehnice. Rămâne întrebarea - de ce am mers în continuare pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat european, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria? Indiferent dacă Austria ar fi votat sau nu ar fi votat cu România, dacă pe ordinea de zi rămâneam în același pachet, România cu Bulgaria, oricum nu am fi trecut de votul JAI", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a menționat că "acest pachet", România - Bulgaria, a fost stabilit acum 10 sau 11 ani.

"Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca propunerea de intrare pe ordinea de zi a Consiliului European JAI să fie deja o separare între România și Bulgaria, să putem avea o șansă mai mare. Cert este că familia europeană social-democrată a susținut demersul României în unanimitate. În acest moment, un prim-ministru și un ministru de Interne al unui stat european, făcând parte din altă familie europeană, cea de dreapta, din care face parte și PNL, au avut un vot negativ în ceea ce privește România. (...) Am văzut acum că președintele familiei europene de dreapta susține și nu susține", a afirmat Ciolacu.

Președintele PSD a menționat că în continuare trebuie făcute demersuri în interiorul familiilor europene și trebuie avute discuții cu fiecare stat.

"Cred că au fost niște scăpări și de la reprezentanță și a fost o abordare, din punctul meu de vedere, greșită, intrând pe ordinea de zi împreună cu Bulgaria. Oricum, România nu ar fi avut nicio șansă fără votul Austriei, numai cu votul Olandei. Am lucrat, într-un fel, la impuse", a conchis el.