Ciolacu spune că România nu are violențe "foarte mari" în școli. Ce spun datele oficiale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți dimineață, la finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației, Ligia Deca, că România nu se confruntă cu "violențe foarte mari" în școli, însă datele oficiale sunt îngrijorătoare.
"Am vorbit cu doamna ministru și cu echipa despre siguranța în școli. Va trebui cu MAI, mai ales în această perioadă de vacanță, să nu venim numai când începe școala să facem modificări, să profităm de această perioadă și să acoperim cât mai bine violența în școli, nu să intervenim doar atunci când se întâmplă ceva. Să nu ne mai ascundem, nu avem violențe foarte mari, știm cu toții că suntem campioni la știri negative. Cum există ceva negativ în lume sau în România sunt primele știri cu care încep buletinele de știri", a declarat Ciolacu într-o declarație comună de presă cu ministrul Ligia Deca.
El a mai afirmat că "nu avem încă un flagel în ceea ce privește bullyingul sau violența, în schimb încep să crească cotele privind consumul de droguri în școli", lucru care nu trebuie ascuns.
Un studiu realizat în 2021 de organizația Salvați Copiii arăta că 220.000 de elevi de gimnaziu și liceu erau loviți în mod repetat de colegii lor, peste 300.0000 au fost umiliți în public, iar aproape 400.000, amenințați cu bătaia. Aceste date plasau România pe locul 3 la nivel european în privința violenței psihologice în școli.
În anul școlar trecut, 2021-2022 s-au înregistrat 9.741 de acte de violență în școlile din România, cu două mii de cazuri mai multe decât în anul școlar 2019 – 2020 când au fost înregistrate 7.715 cazuri, scrie Agerpres, citată de EduPedu.ro. Situația se referă la unitățile de învățământ din toată țara, de la clasele pregătitoare, a-XII-a.
De asemenea, din anul școlar 2016-2017 până în ultima lună a anului 2022 au fost înregistrate nu mai puțin de 54.438 de acte violente în școli. Aproape 10.000 de cazuri sunt înregistrate în anul școlar 2021-2022, în creștere cu peste 7 mii de cazuri față de 2021, spunea Ministerul Educației, potrivit EduPedu.ro.
Comentarii