Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din țara noastră, potrivit Agerpres.

Premierul a mai precizat că decizia va fi formalizată până la finalul lunii decembrie, cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.

Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidențiale, după cum a precizat premierul înaintea ședinței de Guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.

"Cred că va fi COREPER și pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian... Ei o să își ia, pentru că sunt niște softuri de implementat, o să își ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen", a susținut Marcel Ciolacu.

Ce spune ministrul de Interne, Cătălin Predoiu

Acesta precizează într-un comunicat că discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu miniștrii de Interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniștri din Austria, Ungaria și Bulgaria au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât și în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia și Bruxelles.

De asemenea, Predoiu a ținut permanent legătura cu comisara Ylva Johansson, cu alți oficiali europeni, dar și cu noul comisar Magnus Brunner, cu care a avut o primă discuție la Viena în septembrie.

Ministrul de Interne a salutat poziția lui Magnus Brunner exprimată recent la audierile din Parlamentul European, în cadrul cărora a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință.

Subiectul a fost și pe agenda recentei întâlniri de lucru cu noul ministru francez de Interne, Bruce Retailleau, la Paris, în urma căreia Franța a reiterat sprijinul pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, deplin, inclusiv cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință.

"Toate aceste discuții au decurs foarte bine și constructiv pentru procesul de aderare, dar și pentru consolidarea frontierelor și combaterea migrației ilegale", precizează Predoiu, adăugând că "discuțiile și negocierile sunt încă în curs, sunt constructive și cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne".

*****

Europarlamentarul bulgar Emil Radev de la GERB/PPE prognozează că blocada Austriei cu privire la aderarea cu drepturi depline a Bulgariei și României la Schengen va cădea până la sfârșitul acestui an, scrie Trud (Bulgaria), potrivit Rador Radio România.

„În cursul serii de marți, am primit două semnale importante cu privire la viitoarele progrese legate de extinderea Schengen. La audierea lui Magnus Brunner, care preia postul de comisar european pentru afaceri interne și migrație, în fața europarlamentarilor a fost declarat un sprijin clar pentru aderare. De la Ministerul de Interne austriac au venit informații că subiectul va fi discutat luna aceasta la Budapesta în cadrul unei reuniuni comune a miniștrilor de interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria, care deține acum președinția UE”, a explicat europarlamentarul bulgar Emil Radev.

În timpul audierii lui Magnus Bruner în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, europarlamentarul a pus întrebări cu privire la necesitatea unor finanțări suplimentare pentru protejarea granițelor unor țări precum Bulgaria și pentru aderarea noastră la Schengen terestru.

„Voi lupta pentru ca spațiul Schengen să fie pe deplin finalizat”, a răspuns Magnus Brunner. Candidatura sa pentru postul de comisar european a fost propusă exact de Austria - țara care a impus veto în Consiliu pentru aderarea celor două state la Schengen. Din discursul lui Bruner a reieșit și că discuțiile cu Sofia și București continuă și decurg într-o direcție bună, ceea ce ne va permite să fim acceptați în curând și terestru.

În răspunsurile sale, el a confirmat, de asemenea, și nevoia de mai multe fonduri pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. După o întrebare a lui Emil Radev despre reintroducerea controalelor la frontierele interne în unele țări membre, Magnus Bruner a susținut integritatea spațiului Schengen. El a subliniat că zona de liberă circulație este cea mai mare realizare și avant aj pentru competitivitatea și creșterea economică a Uniunii Europene.

+++

Pe 18 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat la România TV că are "mai multe informații", dar nu poate oferi detalii, însă vom intra și cu granițele terestre în Schengen.