Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost surprins în restaurantul unei pensiuni din Buzău alături de 10 persoane, deși numarul maxim permis de lege este de 6 persoane.

UPDATE

"Având în vedere imaginile și informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea prevederilor legii nr. 55/2020 de către președintele Camerei Deputaților și de către alte persoane, facem următoarele precizări: ieri seară (sâmbătă - n.r.), IPJ Buzău a fost sesizat cu privire la faptul că la o masă dintr-un local din județul Buzău se află mai multe persoane. Polițiștii au identificat trei persoane în interiorul locației și trei în exterior. Trei dintre aceste persoane erau reprezentanții operatorului economic și nu purtau mască, drept pentru care au fost amendați. Ulterior, au fost efectuate verificări și au fost identificate toate persoanele participante la acea locație și au fost sancționate contravențional. Cuantumul celor 11 sancțiuni contravenționale se ridică la 21.000 de lei", a declarat comisarul din cadrul Poliției Române, Georgian Drăgan.

Ce spune Ciolacu pe Facebook: 

"Orban și ai săi folosesc Poliția Română în scopuri politice. Este o rușine!

Asta arată cât de disperați sunt și cât de jos au ajuns! Nu am văzut nicio conferință de presă a Poliției atunci când Orban și miniștrii săi beau și chefuiau la guvern în timp ce românii erau închiși în case. Nici când liderii PNL făceau paranghelii și reuniuni politice cu sute de persoane.

În fapt, lucrurile stau așa: județul Buzău este în scenariul verde, fapt pentru care este permisă operarea restaurantelor la interior. De asemenea, conform legii, la masă nu este obligatorie purtarea măștii. Am luat masa împreună cu familia mea, iar, la un moment dat, au venit mai mulți colegi la masă cu noi. Știu că nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru, chiar și pentru câteva minute.

De aceea, am transmis astăzi dimineață poliției toate datele celor care au fost la masă. Voi plăti amenda. Este o regulă pe care trebuie să o respectăm toți.

Dacă PNL s-ar concentra pe combaterea pandemiei, așa cum se concentrează și pe Opoziție, atunci probabil că România nu s-ar fi situat astăzi în cele mai negre topuri europene la nivel de pandemie!", a scris șeful PSD.

+++

Potrivit imaginilor publicate de Realitatea Plus, se observă că la masă sunt 11 persoane care nu respectă nicio regulă de distanțare socială. Lângă Marcel Ciolacu a stat și fostul premier Mihai Tudose.

Persoanele care stau la masă nu poartă mască, iar numărul lor nu este cel pe care îl prevede Hotărârea de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă la nivel național. Este vorba de Hotărârea nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 945 din 14 octombrie 2020.

Purtătorul de cuvânt suspendat al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat sâmbătă seara pentru Realitatea Plus că „lucrurile nu au stat chiar așa” cum se observă în fotografie. Totodată, acesta a menționat că regretă incidentul și că mesajul pentru populație este să se respecte regulile de protecție date de autorități pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Marcel Ciolacu a declarat pentru Libertatea.ro că „restaurantele nu sunt închise în zonele cu scenariul verde, așa cum am fost și eu”, iar purtarea măștii în astfel de zone nu este reglementată.

„Eram la restaurant cu fiul meu, cu nepotul meu, cu prietena lui, cu fratele meu, eram în familie, cam 10 persoane. Era un eveniment privat. Mihai Tudose era în trecere spre București și s-a oprit și el acolo. Presupun că cine ne-a fotografiat a anunțat și la 112”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ulterior, IPJ Buzău a confirmat că un echipaj de poliție s-a deplasat la pensiune, dar înăuntru erau doar trei persoane, dar verificările continuă.

„În urma unor sesizări, cu privire la eventuale încălcări ale normelor sanitare în vigoare în incinta unei unități turistice din județul Buzău, un echipaj de poliție s-a deplasat la locația indicată, pentru a face verificări în sensul celor sesizate și pentru a lua măsurile legale în situația confirmării celor semnalate. La momentul sosirii la adresă, polițiștii au constatat că în interiorul incintei se aflau 3 persoane și alte 3 erau în afara spațiului închis. S-a constatat că parte din personal nu respecta întocmai măsurile de protecție individuală. Astfel, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, conform Legii nr. 55/2020 privind privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Având în vedere și imaginile apărute în spațiul public, polițiștii continuă verificările pentru a stabili cu exactitate derularea activităților la locația operatorului economic și dispunerea măsurilor legale care se impun”, a informat IPJ Buzău.