Premierul Marcel Ciolacu a lansat din nou luni, după o vizita la Institutul Clinic Fundeni, o tiradă împotriva celor despre care el susține că își iau concedii medicale fără motiv.

Despre faptul că Guvernul a scutit joi anumite categorii de oameni de la plata controversatei "taxe pe boală", dar nu și pe cei cu boli cronice, premierul a declarat: "Urmează. (...) Am luat o decizie rapidă pentru că deja se tot întârzia a interveni în Parlament pe acest act normativ. Nu sunt probleme în ceea ce privește bolnavii cronici".

El a mai declarat că, indiferent de cât de mult va fi criticat, s-a pornit de la concedii medicale de "870 de milioane" de lei, în pandemie s-au mai adăugat circa 570 de milioane de lei.

"Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume. Dacă doriți ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voie sau fără voie a răcit și stă cinci zile acasă, nu am să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit și stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac. Pentru bolnavi cronici, pentru oncologie, pentru mame, pentru copii bolnavi, categoric cheltuielile sunt mai mari", a continuat el.

Apoi, Marcel Ciolacu a spus că aspirina este compensată și s-a întors către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru o confirmare. Apirina nu este compensată, potrivit site-ului CNAS.

Ciolacu a continuat tirada împotriva celor care, spune el, își iau concedii medicale fără motiv, afirmând că "să dau și medicamente compensate, să... pentru tuse și junghi, să plătesc absolut tot și să suport eu, stat român, tot, la această dimensiune de 6 miliarde pe an, nu am să o fac și am să vă o spun cu toate riscurile", a conchis el.

"Taxa pe boală", introdusă de la 1 ianuarie prin așa-numita „Ordonanță trenuleț”, impozitează cu 10% veniturile celor care își iau concediu medical, iar Ministerul Finanțelor spera să obțină din ea 600 de milioane de lei în acest an.