Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că trebuie să existe un blocaj total în României al oricăror firme rusești și oameni de afaceri ruși. El a mai anunțat că Parlamentul va adopta o declarație în ceea ce privește situația din Ucraina.

"Am vorbit cu domnul președinte Florin Cîțu și am convocat împreună un plen comun pentru o declarație a Parlamentului României în ceea ce privește evenimentele din Ucraina. Vom veni și cu elemente din sancțiunile decise la nivelul UE și să fim foarte bine înțeleși că ce se întâmplă în Ucraina depășește limitele de acceptare", a declarat Marcel Ciolacu înainte de ședința conducerii PSD.

Întrebat dacă este mulțumit cum a acționat România în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților, Ciolacu a precizat că a stat de vorbă ministrul de Interne, Lucian Bode, și blocajul este în partea ucraineană, cauzat de lipsa de personal.

El a mai spus, referitor la faptul că ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România ar putea primi 500.000 de refugiați, că "ar trebui să fim pregătiți", așa cum cere NATO.

De asemenea, șeful PSD a fost întrebat de jurnaliști și ce poate face Guvernul în ceea ce privește firmele rusești din România.

"Trebuie să existe un blocaj total pe teritoriul României al oricăror firme rusești și oameni de afaceri ruși", a conchis acesta.

Și șeful PNL, Florin Cîțu, a declarat că "ar trebui să tăiem imediat accesul sau interesele rusești în România, la banii publici, la fondurile europene"

"Știu care erau câteva ajutoare de stat care mergeau către companii cu acționariat rusesc, legate de oligarhii ruși, de câteva sute de milioane de lei. Când ne uităm la cât am putut să oferim ajutor către Ucraina, 3 milioane de euro versus sute de milioane de lei, care înseamnă aproape 10 milioane de euro, pentru aceste companii cu acționariat rusesc, trebuie să vedem clar care sunt prioritățile noastre și cum să acționăm. Deci, Ministerul Finanțelor trebuie să acționeze urgent, să vadă exact cine sunt acționarii, să vadă exact care sunt interesele din spate și apoi să impună sancțiuni", a spus Cîțu.