Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la deschiderea Expoziției internaționale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, că ministrul Economiei, Radu Oprea, "pregătește un alt proiect ambițios privind drona românească".

"Știu că domnul ministru Radu Oprea pregătește un alt proiect ambițios privind drona românească. Mi-aș dori, sincer, ca la ediția de anul viitor să vedem un stand dedicat acestui proiect. Ar fi un semnal clar și puternic că industria noastră de apărare a început să zboare, nu la figurat, ci la propriu", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai precizat că "avem astăzi perspectiva ca industria românească de apărare să aducă, în scurtă vreme, contracte impresionante și să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci și sute de alte companii furnizoare pe orizontală, iar cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment se vor semna înțelegeri comerciale cu importanți parteneri internaționali".

"Uzina Mecanică din Cugir va produce arme și armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm și concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea și dezvoltarea de noi capacități pentru producția de muniții de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căruia mulți îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreținere și reparații la aeronavele Boeing și Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiție din Ungaria", a continuat Ciolacu.

Dincolo de aceste înțelegeri, sunt proiecte mari, deja parafate cu concerne din Statele Unite, Germania, Coreea de Sud, Franța și multe alte state, a mai reamintit premierul, care a spus și că "vom face investiții majore în România, pentru a dezvolta unități noi și moderne, iar faptul că am obținut, în premieră, o finanțare de 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fabrica de pulberi dezvoltată împreună cu RAI Metal (numele corect al companiei este Rheinmetall - n.r.), arată că în acest domeniu se muncește într-un ritm nou".

+++

Pe 3 aprilie, ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a declarat, în plenul Senatului, că drona românească este un proiect în care crede și a identificat foarte multe companii românești care au produse foarte performante. Oprea a arătat că are discuții cu miniștrii Apărării și Cercetării, cum pot face ca acest proiect să devină realitate, conform News.ro.

”Dacă ne uităm pe industria cu capital privat, vom observa că producem gama de muniție standard vechi și standard NATO, în toate fabricile, că avem memorandumuri în cinci dintre companii să avem angajări suplimentare și vom ajunge cu unele din fabrici să lucrăm în patru schimburi, 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Aceasta este ținta”, a spus ministrul la Ora Guvernului.

Ștefan Radu Oprea a mai spus că ”suntem prezenți în lanțurile de aprovizionare pe produs finit, pe toate calibrele, inclusive pe calibrele mari, la muniție”.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, spunea pe 4 aprilie susține că România are în acest moment cel puțin 10 proiecte de drone, inclusiv unele care ar putea fi folosite de armată. Declarația vine la o zi după ce Ministrul Economiei a vorbit în Parlament despre o dronă românească, ce ar putea fi folosită de MApN. Niciunul dintre demnitari însă nu a putut spune nici măcar cu aproximație când aceste proiecte ar putea intră în producție.

"În momentul de față, la nivelul ministerului nostru, prin institutele de cercetare pe care le avem, vă dau exemplu INCAS, COMOTI, deja avem conceptul la cel puțin 10 drone care au autonomie până la șase ore unele dintre ele, unele care sunt de dimensiuni foarte reduse, iar unele care pot să aibă inclusiv autonomie 24 din 24, care sunt conectate prin niște dispozitive extrem de sofisticate. Nici ministrul Economiei și nici colegul său de la Cercetare nu au putut da detalii despre proiecte și nu au oferit un orizont de timp", a spus Ivan, potrivit TVRInfo.

Aurel Cazacu, fost șef al Industriei de Apărare, a spus, potrivit sursei citate, că, "dacă ne ducem numai către industria de stat, în condițiile actuale nu este un lucru bun și totul merge mai greu".

"Pot fi folosite uzinele de stat, dar pe baza unui mamagement privat.Cel mai recent exemplu legat de capacitatea industriei românești de Apărare îl reprezintă modernizarea avioanelor de antrenament ale armatei, IAR 99 SM. Fabrica de la Craiova a primit bani de la Guvern încă de acum 4 ani, dar prototipul a zburat pentru prima în urmă cu doar câteva săptămâni, deși, potrivit contractului, asta ar fi trebui să se întâmple în vara lui 2022", a explicat Cazacu.