Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, la Berlin, într-o declarație de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz, că speră ca România să găzduiască trupe permanente ale Germaniei, afirmând că războiul din Ucraina va fi unul de durată.

"Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați (în Lituania - n.r.). Eu sper ca în curând pe teritoriul României să avem militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată (în Ucraina - n.r.). Cu toții ne-am fi așteptat să se închidă acest conflict din ofensiva Ucrainei, dar știm că nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată cu totul altfel. Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente", a spus Ciolacu.

Premierul s-a arătat încrezător că, împreună cu omologul german, deciziile se vor lua "cât mai rapid" în acest sens.

La rândul său, Olaf Scholz a declarat că nu ne putem aștepta ca lucrurile să se schimbe de pe o zi pe alta pe front.

"Până acum lucrurile au decurs foarte precis și foarte bine organizat. Momentul în care poți vorbi de un succes mare militar nu era de așteptat să se întâmple foarte rapid", a comentat Scholz.