Dacian Cioloș a vorbit, la prima ședință de guvern, de creșterea calității administrative și de criterii de competență la concursurile de la autoritățile de management. El a cerut o primă informare privind bugetul la ședința informală de sâmbătă.

”Astăzi vom adopta o ordonanță privind organizarea ministerelor (...) Sunt câteva modificări în structura unor ministere, cred că sunt doar cinci ministere care au fost afectate sau de mici modificări de nume sau de mici reorganizări, mai ales pe partea economică și avem, totodată, în structura guvernului un nou minister”, a anunțat Dacian Cioloș.

El a explicat că partea de dialog social a trecut în coordonarea ministrului Muncii, dar rămâne ca ”un obiectiv prioritar pentru guvern dialogul social cu patronatele, cu sindicatele”.

”Am creat un nou minister: al consultării publice și dialogului civic, ca expresie o obiectivului pe care acest guvern și l-a stabilit: de deschidere spre societatea civilă și de dezbatere publică, de consultare publică pe marile proiecte, pe marile obiective ale guvernului, dar și pentru a crea un canal de comunicare direct cu societatea civilă”, a afirmat Cioloș, precizând că prin societate civilă nu se referă doar la ONG-uri.

Ministrului de Interne, Petre Tobă, și celui de la Transporturi, Dan Costescu, le-a cerut să facă o scurtă prezentare privind pregătirile de iarnă, întrucât ”n-aș vrea să ne prindă pe nepregătite”.

Premierul i-a cerut Aurei Răducu de la Fonduri Europene ca singurele criterii la concursul pentru posturile de management din autoritățile de management să fie competența tehnică și cea managerială. Totodată, i-a invitat pe toți cei interesați să-și depună candidaturile, subliniind că ar vrea să urmărească personal aceste prime concursuri.

Lui Vasile Dâncu i-a cerut să vină cu o analiză privind reorganizarea administrativă, în vederea  creșterii calității actului administrativ.

De asemenea, Cioloș i-a cerut ministrului de Finanțe, Anca Dragu, să facă o prezentare a situației privind pregătirea bugetului și să înceapă discuțiile cu ministerele pentru a veni cu un proiect de buget în prima ședință de guvern. O primă informare privind bugetul pe 2016 urmează să fie făcută în ședința informală de guvern de sâmbătă.

Dacian Cioloș a mai afirmat că este necesar să existe o coerență între bugetul pe 2016 și măsurile sectoriale. "Și aici aș vrea să subliniez, în primul rând, legătura dintre unele măsuri bugetare care vor fi introduse în proiectul de buget privind salariile, în măsura în care acest lucru va putea fi posibil, și reforma administrativă. Aș vrea să discutăm în paralel aceste lucruri, cum facem să utilizăm resursele salariale pentru a crește calitatea actului administrativ”, a declarat Cioloș.