Liderul grupului Renew Europe, europarlamentarul Dacian Cioloș, anunță că a discutat cu președintele Franței, Emmanuel Macron, despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european.

"Azi am discutat cu președintele Emmanuel Macron despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european. Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cât mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European", a transmis Dacian Cioloș.

+++

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în curs pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul DNA din Franța, potrivit TV5, relatează G4Media.ro.

Siegfried Mureșan declara, recent, că desemnarea unui reprezentant al Franței la conducerea Băncii Central Europene crește șansele României de a obține șefia instituției Procuror European, la care au rămas în cursă Laura Codruța Kovesi și Jean-François Bohnert, din partea Franței. Reacție rapidă, Consiliu/ Siegfried Mureșan: Kovesi are șanse mai mari de a deveni procuror european

Bohnert ar urma să-i ia locul actualei șefe a PNF, Eliane Houlette, căreia i s-a încheiat mandatul. Dacă Bohnert va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Consiliul UE l-a susținut până acum pe Jean-François Bohnert în cursa împotriva Laurei Codruța Kovesi, în timp ce fosta șefă a DNA este susținută de Parlamentul European. Cele două instituții europene nu au ajuns la un compromis atât timp cât ambii candidați și-au menținut pozițiile.

Autoritățile de la Paris îl privilegiază pe Jean-François Bohnert, actual procuror general la Reims, pentru a conduce Parchetul Național Financiar, potrivit Le Monde. Numirea în funcție este făcută prin decret al președintelui Emmanuel Macron, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii din Franța.