Fostul premier Dacian Cioloș a decis să se implice în societatea românească, nu în politică, așa cum se așteptau mulți dintre simpatizanții săi. Din Platforma România 100 fac parte foști miniștri sau colaboratori din guvernul tehnocrat.

Dacian Cioloș a ales să nu intre în politică, ci să se implice în societate, astfel că a creat Platforma România 100, care urmărește transformarea mediului civic și politic din România.

Ideea nu se ridică, însă, la așteptările multora dintre simpatizanți, care ar fi preferat un partid nou și implicarea acestuia în schimbarea modului de a se face politică în România.

Platforma România 100 este o mișcare cetățenească, deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului civic și politic românesc și atingerea adevăratului potențial de dezvoltare a României, conform unui comunicat al organizației.

„Schimbarea este posibilă și trebuie să înceapă cu felul în care este guvernată România – transparent, deschis, cu onestitate, în dialog cu oamenii. Anul trecut am început să facem acest lucru împreună cu o echipă de oameni extraordinari, dedicați, încrezători că România poate și merită mai mult. Suntem convinși că suntem mulți, foarte mulți care credem același lucru. Ca popor, putem mai mult decât am arătat până acum. Schimbarea României poate să vină doar de la o implicare cetățenească activă și masivă. Vă invităm să veniți alături de noi, să vă alăturați echipei Platformei România 100. Vă invităm să schimbăm România. Împreună!”, declară Dacian Cioloș. 

Dacian Cioloș a fost urmat în crearea acestei platforme de mai mulți foști miniștri din guvernul său, Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Raluca Prună, Cristian Ghinea, dar și Alin Mituța, fostul șef de cabinet al primului ministru.

Platforma România 100 a atras și politicieni. Mai mulți membri ai USR și PNL s-au alăturat inițiativei lui Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a fost premierul României din toamna anului 2015, după demisia lui Victor Ponta în urma tragediei de la Club Colectiv, până în ianuarie 2017, când a fost instalat guvernul Grindeanu.