Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că, după avizul cerut de DNA pentru începerea urmăririi penale a ministrului de Interne, este bine ca Petre Tobă să plece.

UPDATE

Petre Tobă a publicat, joi seara, pe pagina oficială de Facebook a MAI, o lungă listă cu realizările mandatului său, mulțumindu-le ”dragilor colegi” pentru modul în care și-au făcut datoria în această perioadă.

”Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele inițiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică. Subliniez că nu am făcut politică și nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcția de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viața politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba țării și a cetățeanului, așa cum o fac de peste 26 de ani”, a scris Tobă.

El susține că a rezistat tentației de a abandona, deoarece a avut permanent alături de el ”sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele”.  

”Ca om care a lucrat în acest sistem, știam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează – în anii 2009 și 2012, MAI a avut câte 5 miniștri. Cu toate acestea mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituție și, în special pentru cetățeni, eu cred că a meritat!”, a conchis Tobă.

Postarea sa a fost comentată de mai mulți polițiști, inclusiv de Marian Godină: ”Dacă vă interesează părerea unui agent, direct din stradă, vă spun eu ce am simțit: nimic! Cred că singurul lucru bun al mandatului l-ați făcut astăzi”, ”Cu sjguranță toți agenții din stradă au simțit același lucru. Asta am simțit si eu: Nimic!”,  ”A luat în primire un deficit de 11.000 și a predat unul de 16.000. În plus, a activat gloata de civili în uniformă. Glorioase și mărețe realizări!”.

+++

Guvernul anunță că Dacian Cioloș a acceptat demisia lui Petre Tobă din funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Până luni, premierul va înainta președintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea MAI. 

+++

Petre Tobă a anunțat că demisionează din guvern, pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în apropierea alegerilor parlamentare.

El a respins ”cu tărie” acuzațiile DNA.

”Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat”, a explicat Tobă, într-un comunicat de presă.

+++

”O să discut cu dânsul, să văd ce hotărăște dânsul să facă, dar evident că în aceste condiții e cel mai bine și pentru dânsul și pentru guvern ca dânsul să plece”, a afirmat Cioloș, întrebat dacă îi va cere demisia lui Tobă, acuzat că și-a protejat subalternii și pe Gabriel Oprea în fața DNA.

"Nu comentez, pentru că nu știu exact despre ce este vorba. Un lucru este clar: indiferent despre cine ar fi vorba, cineva care are semnătură mea pentru a fi numit în aceste condiții trebuie să își dea demisia sau o să ii cer eu să plece. Nu înseamnă că respectiva persoană este vinovată, justiția va decide, dar e vorba în primul rând de moralitate", a afirmat Cioloș.

Procurorii DNA au cerut, joi, președintelui României să încuviințeze începerea urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pe care îl acuză că a încercat să îl protejeze pe șefii serviciului secret al MAI în fața anchetelor DNA.

Petre Tobă este acuzat de DNA de favorizare a făptuitorului prin faptul că a refuzat să declasifice documente ce ar fi putut fi folosite de procurori drept probe împotriva lui Gabriel Oprea, dar și împotriva șefilor DIPI, serviciul secret al ministerului de Interne.