Dacian Cioloș și Alin Mituța, membri ai Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, atrag atenția asupra faptului că Planul Național Strategic pentru agricultură al României (PNS) este un eșec național.

”Aproximativ 16 miliarde de euro, fonduri europene alocate pentru dezvoltarea agriculturii și a zonelor rurale din România pentru perioada 2023-2027 sunt în pericol deși acești bani sunt un sprijin financiar esențial pentru fermierii români, pentru întregul sector agroalimentar românesc, într-o perioadă în care criza alimentară bate la ușă. Acești bani sunt absolut necesari pentru asigurarea unui cadru de investiții predictibil, pentru ca agricultura românească să-și sporească productivitatea, competitivitatea și valoarea adăugată”, spune Dacian Cioloș, citat într-un comunicat de presă.

”Fostul ministru PSD Adrian Chesnoiu ar fi trebuit să se ocupe serios de acest proiect, fundamental pentru direcțiile de dezvoltare ale agriculturii românești în următorii cinci ani. În schimb, a făcut un plan prost, depus cu o întârziere de două luni, un plan trimis înapoi de Comisia Europeană cu 49 de pagini de critici și observații. După demisia domnului Chesnoiu, este evident că PNS este un subiect mult prea complicat pentru școala de cadre de partid a PSD, care, în pană de alte idei, l-a relansat pentru această responsabilitate pe domnul Petre Daea, fost ministru al Agriculturii în guvernele Năstase (2004), Grindeanu, Tudose și Dăncilă (2017-2019)”, explică Alin Mituța, europarlamentar REPER.

Din păcate, în materie de politici economice și agricole, ministrul proaspăt numit la Agricultură pare împietrit în sistemul planificat comunist în care s-a format pe vremea lui Ceaușescu și nu credem că va reuși să facă din PNS un program care să ajute cu adevărat agricultura românească, mai spun cei doi.