Eurodeputatul Dacian Cioloș spune că România nu este în stare să cheltuiască pentru apărare nici măcar 2% din PIB, în condițiile în care președintele Iohannis vrea șef la NATO, iar secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, vrea la Președinție.

"Cu președintele Iohannis care vrea șef la NATO și un secretar general adjunct NATO, Geoană, care se vrea la Președinție, România nu este în stare să cheltuiască pentru apărare nici măcar 2% din PIB - pragul la care s-au angajat statele membre NATO. În 2023, cheltuielile noastre pentru apărare au fost de doar 1,6% din Produsul Intern Brut, sub pragul minim NATO de 2%, sub ținta de 2,5% asumată de Iohannis și sub media de 1,73% a Alianței", a transmis Cioloș printr-un comunicat de presă.

Citește și: România a cheltuit în 2023 doar 1,6% din PIB pentru Apărare, deși Iohannis se lăuda cu 2,5%

Dacian Cioloș susține că, deși avem un război cumplit la graniță, în ultimii ani, bugetul pentru apărare al României a scăzut, în condițiile în care toată Europa caută soluții pentru a crește producția de armament și de a-și întări capacitatea de apărare, "noi nu suntem în stare să relansăm industria națională de apărare, cu toate că am avut și avem un general la vârful statului".

"Din cauza incompetenței politicienilor noștri, România riscă să nu fie un actor credibil când vine vorba de securitatea cetățenilor europeni și să fie ignorată în negocierile care se vor purta după alegerile europarlamentare, pentru crearea unei poziții de Comisar European pentru Apărare și Securitate. 

În ciuda tuturor promisiunilor, vedem aici, clar, măsura neputinței cartelului PSDPNL de a guverna țara în timp de criză, de a oferi românilor și europenilor securitatea de care au nevoie. Stabilitatea și securitatea României nu ne-o oferă PSD și PNL, ci partenerii noștri din NATO și UE. Tocmai de aceea avem nevoie de o armată europeană, complementară NATO, de o armată națională și de o industrie de apărare națională robustă, de o politică comună de achiziții militare, care să garanteze siguranța tuturor cetățenilor români”, explică Dacian Cioloș.