Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că a cerut ministrului Educației o analiză privind acuzațiile de plagiat aduse ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se poate baza pe ce-i spune unul sau altul în luarea unei decizii.

”Nu știu detalii, știu ce mi-a spus dânsul (...) Am cerut și ministrului Educației, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, și vreau să am o claritate cât mai obiectivă, nu să mă bazez pe ce-mi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru”, a afirmat, la Realitatea TV, Dacian Cioloș.

El a reiterat faptul că rămâne esențial criteriul de integritate, dar nu poate să judece un om până când nu are ”elementele obiective”.

”Tobă are versiunea lui (...) vreau să vă văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă”, a mai spus Cioloș.

O investigație a jurnalistei Emilia Șercan, publicată joi de Pressone, arată că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului de Interne, Petre Tobă, sunt ”copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice”.

Despre Arafat: Nu mă grăbesc să judec un om 

Nici în cazul Raed Arafat, Cioloș nu a dat un răspuns răspicat. Întrebat dacă Raed Arafat a avut vreo responsabilitate asupra ISU, aflată în subordonarea sa, premierul Dacian Cioloș a evitat un răspuns clar: ”Nu știu dacă problema e doar la ISU București, cel puțin acolo am putut identifica deja în mod clar că e o problemă și de aceea am cerut demiterea conducerii de la ISU București”. 

”Cred că ISU are nevoie de o restructurare, de o ameliorare a managementului și am cerut domnului doctor Arafat să vină în următoarele zile, în cel mult o săptămână, cu o analiză privind modul de funcționare al ISU și cu propuneri de restructurare și ameliorare. O să văd în funcție de aceste propuneri, în funcție de modul de abordare pe care îl are care sunt deciziile care trebuiesc luate”, a continuat premierul.

Dacian Cioloș a spus că îl cunoaște pe Raed Arafat de pe vremea în care lucra la Comisia Europeană, iar secretarul de stat, ”în indiferența autorităților din România”, făcea eforturi ca să creeze o structură de intervenție rapidă, căutând susținere, inclusiv financiară, la Executivul european.   

Discuții privind o demisie de onoare a lui Raed Arafat au apărut după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat, pe tolo.ro, un document care arată că pompierii de ISU București știau că în clădirea în care se afla clubul Colectiv aveau loc evenimente cu public.

Inițial, Raed Arafat a declarat, după accidentul din 30 noiembrie, că ISU nu știa despre acest club. 

După ce Tolontan a prezentat documentul care dovedea contrariul, secretarul de stat a susținut că a aflat această informație abia marți.

În cursul zilei de miercuri, Arafat a declarat, în mai multe intervenții în presă, că nu va demisiona, deoarece nu crede că a greșit.