Președintele USR, Dacian Cioloș, i-a explicat premierului desemnat, Nicolae Ciucă, faptul că USR nu poate susține un guvern minoritar în Parlament.

”Sentimentul meu este că a fost o întâlnire mai mult de formă. Domnul premier știa care e poziția noastră. Punctul nostru de vedere este neschimbat. Dacă asta ar fi fost soluția, guvern minoritar pentru această perioadă de criză, acest lucru putea fi deja decis de săptămâna trecută când noi am prezentat un astfel de guvern. Dacă asta ar fi fost soluția, guvern minoritar, puteam lua atunci decizia și nu să așteptăm până acum. Noi am crezut că au altă soluție mai bună, că există o înțelegere între PSD și PNL”, a declarat Cioloș.

Acesta i-a transmis lui Ciucă faptul că USR nu va susține un guvern minoritar în Parlament.

”I-am explicat că în aceste condiții, USR nu poate susține un guvern de criză. Soluția este un guvern cu majoritate în Parlament. Poate să fie un guvern cu PSD, sau cu USR, lucru pe care noi îl tot propunem de câteva saptămâni. O astfel de majoritate ar putea susține și măsuri de criză dar și reforme. Acele măsuri vor avea nevoie de majoritate. PNL trebuie să înțeleagă ce vrea”, a precizat Cioloș, după ce i-a prezentat premierului desemnat condițiile în care USR acceptă să revină la guvernare împreună cu PNL și UDMR.

”I-am explicat care sunt cele patru condiții. Pentru noi astfel de discuții ar trebui să pornească de la un calendar al reformelor clar asumat, un buget pe 2022 bine împărțit între ministere, un protocol de funcționare a coaliției ca să fie clar cum se pregătesc deciziile și cum se iau în coaliție, ca să evităm discuțiile pe care le-am avut în trecut și un al patrulea element, o structură a guvernului agreată deja la începutul mandatului fostei coaliții”, a precizat liderul USR.

Cioloș a mai precizat că Nicolae Ciucă i-a transmis că are mandat de la PNL pentru un guvern minoritar, dar va prezenta liberalilor solicitările USR.