Dacian Cioloș s-a declarat optimist în legătură cu aderarea României la Schengen cu frontierele aeriene în 2016. Premierul a precizat că Bucureștiul e interesat să adere la un spațiu Schengen "solid, consolidat și credibil".

Întrebat dacă, după întâlnirile cu cancelarul Angela Merkel și cu președintele Francois Hollande, România va avea susținerea Franței și a Germaniei pentru aderarea la Schengen în acest an cu spațiul aerian, Cioloș a spus: "O să vedem. Eu sunt optimist. Există premise. Nu pot să mă pronunț. Am pus pe masă toate argumentele și nu am simțit contra-argumente consistente la ceea ce am spus până acum”, relatează Agerpres.

Premierul a explicat că o eventuală decizie va fi luată într-un context mai larg.

"Nu e vorba doar de solicitarea aceasta a României, care nu e una nouă. E una deja cunoscută. Cu siguranță se va ține cont și de alți factori decât de faptul că România și-a îndeplinit angajamentele", a spus el.

Aflat în vizită în Franța, șeful Guvernului a declarat, miercuri, că a discutat cu președintele Francois Hollande despre interesul României de a adera la un Schengen "solid, consolidat și credibil”.

Cioloș a evocat chestiunea migrației, confirmând faptul că România sprijină "proiectele de consolidare a controlului la frontieră”, mai ales că are una din cele mai mari frontiere externe ale UE în responsabilitate.

"Am confirmat că intenționăm, în continuare, să ne facem treaba din acest punct de vedere și că sperăm ca această contribuție pe care România o are la controlul frontierelor să fie recunoscută, alături de criteriile care au fost deja îndeplinite de România pentru a adera la spațiul Schengen, cel puțin într-o primă etapă, cu deschiderea comunicațiilor aeriene, a aeroporturilor, sigur, confirmând că suntem interesați să aderăm la un spațiu Schengen care să fie solid, consolidat și credibil și, din acest punct de vedere, România va susține orice inițiativă care merge în această direcție”, a afirmat Dacian Cioloș, după întrevederea cu șeful statului francez.

Declarația lui Cioloș vine la o zi după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că spațiul Schengen se va prăbuși, dacă UE nu reușește să gestioneze criza refugiaților în cel mult două luni.

Într-o intervenție în fața Parlamentului European, Tusk a mai spus că UE va "eșua ca proiect politic”, dacă nu va putea să-și apere frontierele externe.