Fostul lider USR, Dacian Cioloș, susține că ministrul Energiei, Virgil Popescu, agresat în plenul Camerei Deputaților de copreședintele AUR, George Simion, în loc să fie demis de premierul Nicolae Ciucă, "a câștigat timp cu ajutorul AUR".

"George Simion este cel mai bun prieten al PSD și PNL. Diversiunile pe care le creează sunt mereu în beneficiul vechilor partide, iar în criza facturilor umflate este la fel. Cetățenii așteptau de la Parlament și de la ministrul Popescu explicații despre mărirea facturilor. În schimb, au primit circ și diversiuni. În loc să fie demis de premierul Ciucă, a câștigat timp cu ajutorul AUR", a scris Dacian Cioloș într-un mesaj pe pagina lui de Facebook.

Acesta este de părere că întreaga clasă politică este mulțumită de scandalul dintre George Simion și Virgil Popescu.

"AUR mai câștigă niște puncte în radicalizarea unei părți de electorat, PSD și PNL scapă să răspundă la întrebările grele, Virgil Popescu a devenit victima extremiștilor și scapă temporar de criticile îndreptățite, premierul Ciucă nu are nicio bătaie de cap cu demiterea unui ministru incompetent", a mai scris Cioloș.

Fostul lider USR mai adaugă că "singurii care pierd după această diversiune sunt cetățenii, care nu primesc niciun răspuns la dezastrul facturilor la energie, și USR, pentru că moțiunea împotriva ministrului Energiei trece cel puțin în planul doi". Cioloș adaugă și că, în mod normal, ministrul Popescu ar fi trebuit demis imediat.

"Fără a le da apă la moară conspiraționiștilor, trebuie să admitem că existența AUR este mană cerească pentru PSD și PNL. Cele două partide au condus România pentru 30 de ani și singura lor teamă este apariția unei forțe politice adânc ancorate în societatea civilă și direct răspunzătoare cetățenilor. Mascarada populist-violentă pe care o practică AUR este perfectă pentru PSD și PNL, pentru că pe de o parte distruge orice dorință de a intra în politică și compromite ideea de mișcare de la firul ierbii și, în același timp, nu contestă cu nimic statusul politic actual. AUR nu atacă niciodată cu adevărat PSD și PNL, dușmanii său fiind USR în politică și societatea civilă în general", a completat acesta.

Totodată, Cioloș afirmă că "AUR este folosit azi ca să se demonstreze că orice nu e parte a PSD sau PNL este inutil, compromis și ridicol" și este "un proiect de sistem prin care se distruge orice opoziție și orice legitimitate a unei mișcări din societate".

"USR are o misiune grea în acest moment, pentru că singura soluție este un parteneriat solid cu societatea civilă, care trebuie să înțeleagă că nu există altă soluție pentru transformarea României. Viața politică ar trebui să fie vie și dinamică, să permită accesul la dezbateri și decizii tuturor cetățenilor interesați și să nu cultive caste, găști sau grupuri de interese. Parteneriatului dintre PSD și PNL cu AUR trebuie să i se opună un parteneriat cu societatea civilă, dacă ne dorim să schimbăm actuala stare de lucruri", a conchis Dacian Cioloș.