Dacian Cioloș spune că s-ar bucura să poată audia și susține în Parlamentul European un comisar european din România „integru, competent și credibil la nivel european”.

Președintele Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), Dacian Cioloș, a spus miercuri că România trebuie mai întâi să desemneze un candidat pentru poziția de comisar european, iar atribuirea unui portofoliu se va face ulterior, în funcție de experiența acestuia.

„Văd că doamna Dăncilă spune în ședința de guvern că i-a cerut Ursulei von der Leyen «un portofoliu important pentru România» în viitoarea Comisie. Sunt convins că doamna președintă aleasă a Comisiei Europene i-a explicat faptul că portofoliile nu se oferă unor țări, ci se atribuie comisarilor europeni”, a scris Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, într-o postare pe Facebook.

Viorica Dăncilă a fost marți la Bruxelles pentru a se întâlni cu Ursula von der Leyen, candidata desemnată pentru poziția de președinte al viitoarei Comisii Europene. Premierul a spus, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, că i-a transmis viitorei șefe a Executivului UE că transporturile, energia sau mediul reprezintă domenii de interes pentru România în ceea ce privește portofoliul viitorului comisar european.

„Înainte de a vorbi de portofoliu, trebuie să știm cine e candidatul pentru poziția de comisar desemnat de România și dacă acesta îndeplinește criteriile de integritate și de competență și are experiența necesară pentru un portofoliu sau altul. Sunt state membre care au clarificat de mult numele viitorului comisar desemnat, tocmai pentru a putea susține pentru acesta un portofoliu relevant”, a adăugat liderul PLUS.

Dăncilă nu a comunicat care sunt propunerile României pentru poziția de comisar european. Singura informație în acest sens a apărut pe surse, potrivit cărora Bucureștiul a avansat două nume: eurodeputații PSD Rovana Plumb și Dan Nica.

Cioloș, care este șeful grupului Renew Europe din Parlamentul European, a mai spus că s-ar bucura să poată audia și susține în Parlamentul European un comisar european din România integru, competent și credibil la nivel european.

„Aștept în continuare să văd care este interpretarea Guvernului PSD-ALDE pentru integritate, competență, profesionalism și anvergură europeană”, a conchis fostul comisar european și premier al României.