Prin acceptarea susținerii guvernului se răspunde dorinței majorității cetățenilor români de a trimite acasă ”de urgență” guvernarea ”catastrofală” a PSD, spune liderul PLUS.

”Mă bucur că partenerii noștri de la USR au găsit calea prin care să susțină învestirea unui guvern care promite că își va asuma prioritățile noastre. În felul acesta, răspundem dorinței majorității cetățenilor români de a trimite acasă de urgență guvernarea catastrofală a PSD și de a crea premisele pentru o guvernare mai coerentă, în interesul oamenilor”, a scris miercuri, pe Facebook, liderul PLUS, Dacian Cioloș.

Eurodeputatul a precizat că PLUS susține toate obiectivele enunțate de partenerii din USR în proiectul de acord discutat cu premierul desemnat, Ludovic Orban: ”Pentru punerea cât mai repede în practică a unora dintre aceste deziderate, noi, cei de la PLUS, credem că ar trebui ca PNL să își ia un angajament scris că, după ce noul guvern va fi instalat, își va asuma răspunderea în Parlament pe un pachet de patru legi pe care le considerăm esențiale: legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, legea "fără penali în funcții publice”, legea de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și legea de abrogare a legii recursului compensatoriu, care a scos din pușcării zeci de mii de infractori periculoși”.

Cioloș mai spune că noul guvern trebuie să fie de acord cu negocierea unui calendar clar și realizabil pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. El mai vrea și un angajament din partea PNL că va declanșa rapid negocieri cu partidele pentru desemnarea unui candidat credibil din partea României pentru postul de comisar european.

”Noi, PLUS, considerăm că aceste cerințe sunt în deplină concordanță cu ceea ce își doresc cetățenii români, iar punerea lor în aplicare ține doar de voința politică a celor care doresc binele României. Și mai credem că o colaborare începută acum poate pune bazele unor discuții care pot avea loc între noi după alegerile locale și parlamentare de anul viitor”, afirmă Dacian Cioloș.

După ce au fost reticenți în a se asocia cu noua guvernare din rațiuni electorale, cei din USR au acceptat marți să sprijine guvernul Orban, cu respectarea anumitor condiții.