Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a anunțat că vineri va avea o nouă întâlnire cu liderii PNL și UDMR. Kelemen Hunor a reclamat lipsa de încredere între USR și PNL.

"Nu s-a ajuns la nicio concluzie. O să am o ședință de Birou Executiv", a afirmat după întâlnirea de la sediul PNL premierul desemnat, Dacian Cioloș, adăugând că le-a prezentat liderilor PNL și UDMR planul său:

”Prioritatea pentru formarea unui guvern este refacerea coaliției. Am spus că acesta este obiectivul în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri prioritare, atât pentru gestionarea pandemiei, cât și pentru gestionarea creșterii prețurilor la energie și a implementării PNRR”, a spus Cioloș, pentru care obiectivul este să dea un guvern cât mai repede.

”Colegii, președintele PNL, Florin Cîțu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au spus că au nevoie de o discuție în partid, ca să ia un mandat pentru o astfel de negociere și că în următoarele zile, vineri, vom avea o întâlnire să vedem care sunt deciziile conducerilor celor două partide. Am înțeles că, în principal, Florin Cîțu are nevoie de această discuție care va avea loc mâine în conducerea partidului", a afirmat Cioloș, într-o conferință de presă la sediul USR.

El le-a transmis liderilor PNL și UDMR că pentru USR nu există o altă formulă de construcție majoritară în Parlament decât cea cu PNL și UDMR, plus susținerea grupului minorităților.

Cioloș a mai spus că a avut ”reacții pozitive” față de propunerile sale și așteaptă decizia UDMR și PNL pentru începerea negocierilor.

Întrebat dacă liberalii sunt dispuși să refacă coaliția cu Dacian Cioloș premier, președintele PNL , Florin Cîțu, a declarat că a venit la discuție ”din respect pentru români”: ”Noi vrem ca România să nu rămână în criză, dar așa cum am spus de fiecare dată soluția trebuie să vină în primul rând de la cei care au aruncat România în criză, după aceea vedem mai departe".

Întrebat dacă există disponibilitatea liberalilor să voteze Guvernul Cioloș, Cîțu a afirmat că în PNL nu s-a luat încă o decizie: ”Haideți să vedem întâi discuțiile. Noi avem niște decizii în BEx, dar noi am fost astăzi aici pentru că suntem responsabili și vrem să rezolvăm această criză".

Lipsă de încredere

”Astăzi nu am ajuns la o concluzie și, sigur, trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când ajunge înapoi în forurile decizionale. Ceea ce am constatat eu, dincolo de dorința de a reface această coaliție - lipsa de încredere. Fără încredere este greu să construiești ceva. Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, în acest moment, este o singură țintă: să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm - valul 4 al pandemiei, prețurile la energie și bineînțeles celelalte chestiuni legate de inflație, de PNRR. Tot ce înseamnă alte priorități trebuie lăsate până anul viitor, până când trecem de această criză. Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta și în stânga", a afirmat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Descriind discuția cu Dacian Cioloș drept una ”extrem de sinceră, nici relaxată, nici tensionată”, Kelemen Hunor a declarat că soluția politică este în mâna premierului desemnat:

"Acum ne ocupăm să găsim soluții, așa cum reușim, atât pentru bolnavii care sunt în spitale, cât și pentru prețurile care cresc în fiecare zi. Soluția politică, în acest moment, este în mâna premierului desemnat. Altă soluție nu există, că nu pot nici eu, nu poate nici Florin Cîțu să coaguleze o majoritate, fiindcă nu are mandat pentru acest lucru. Singurul om care are mandat este președintele USR”.