Premierul Dacian Cioloș a reiterat luni că nu va intra în politică înainte de alegerile din decembrie, dar a prezentat o platformă care conține ideile sale despre o viitoare guvernare: „România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări”.

Cioloș a spus că decizia sa de a nu candida la alegerile parlamentare rămâne „fermă”, dar crede că schimbarea începută de guvernul său independent poate să continue.

Platforma prezentată luni este însă un subiect pe care Cioloș este dispus să îl discute după alegeri cu reprezentanții acelor partide interesate să îl sprijine. Până acum, PNL și USR au anunțat că l-ar susține pe actualul premier pentru un nou mandat după alegeri, în timp ce PSD l-a contestat în repetate rânduri.

În documentul redactat pe baza unor linii generale, Cioloș vorbește despre o Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun simț, în care fiecare muncește și este plătit cinstit, fără sărăcie, educată, sănătoasă, cu o economie competitivă, care contează în Uniunea Europeană și NATO.

„La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari și oameni de stat vizionari, în serviciul cetățenilor”, spune Cioloș.

Potrivit premierului, urmează „vremuri tulburi pentru Europa”, Uniunea Europeană fiind în criză, astfel că România trebuie să decidă dacă vrea să fie parte din problemă sau parte din soluție.

"Trebuie să decidem dacă preferăm o Europă a populismului, etnocentrismului și demagogiei sau o Europă a democrației, toleranței și prosperității", arată Cioloș.

Ghinea, primul semnatar al petiției pentru susținerea proiectului

Odată cu Platforma #Romania100 a fost lansată și o petiție pentru susținerea acesteia.

Primul semnatar este ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Până în jurul orei 21:00, petiția a strâns peste 8.000 de semnături.

Totodată, PNL a cerut autorizație pentru organizarea unui miting de susținere a Guvernului Cioloș, numărul participanților fiind estimat la 50.000 de persoane, după cum a dezvăluit, duminică, Gabriela Firea.

Mitingul urmează să fie organizat sâmbătă, între orele 8:00 - 14:00, în Piața Victoriei.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a declarat, luni seara, la Antena 3, că i-a trimis președintelui PNL, Alina Gorghiu, pe WhatsUp, protocolul semnat privind solicitarea de organizare a mitingului, urmând ca ultima semnătură, a secretarului primăriei, să fie pusă marți dimineață.