Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen și le-a spus asta de fiecare dată și europarlamentarilor olandezi, și premierului Mark Rutte.

"Intrarea în Schengen este o prioritate națională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate și echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism și naționalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar și pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând. În privința votului pe care parlamentarii olandezi l-au dat pe tema aderării României la Spațiul Schengen, haideți să facem o disociere între speculațiile politice sau interesele particulare ale unor partide din țările Uniunii Europene și politica europeană a fiecărei țări. Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanții Olandei îl vor da în Consiliul de miniștri al UE atunci când se va decide aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen", a transmis Dacian Cioloș printr-un comunicat de presă.

El a adăugat că a înțeles că parlamentarii olandezi își doresc să primească informații suplimentare din partea propriului guvern, dar ar vrea să înțeleagă mai bine ce anume își dorește să afle guvernul olandez de la autoritățile române. El a mai spus că parlamentarii și europarlamentarii REPER sunt deschiși să ofere lămuriri.

"Ne place să credem că aceeași atitudine o vor avea și restul partidelor din Parlamentul României, precum și Guvernul, împreună cu Președinția României", a mai spus acesta.

"O tensionare a situației nu ne va ajuta în atingerea obiectivelor și poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment. Discuțiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverși politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate și pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră.  În aceeași măsură, speculațiile unor forțe politice din țări europene care încearcă să își rezolve probleme interne folosindu-se de situații specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce privește integrarea României în Spațiul Schengen va fi plătit prin crize majore și hrănirea mișcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice", a punctat Dacian Cioloș.

Fostul lider USR speră ca fiecare politician responsabil, implicat în acest proces prin natura funcției pe care o deține, să reacționeze echilibrat și cu gândul la protejarea construcției europene.

"Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen și le-am spus asta ferm de fiecare dată și europarlamentarilor olandezi, și premierului Rutte. Voi face asta în continuare", a conchis Dacian Cioloș.