Fostul premier Dacian Cioloș, dar și lideri ai opoziției, printre care fostul președinte Traian Băsescu, președinele PNL Ludovic Orban și fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu au reacționat în urma votului "pentru" moțiunea de cenzură.

Dacian Cioloș: PSD și ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara

Fostul premier Dacian Cioloș este de părere că, prin adoptarea moțiunii de azi, PSD și ALDE au recunoscut oficial că nu au capacitatea să guverneze țara și spune că, demiterea lui Sorin Grindeanu este o premieră europeană, imposibil de explicat oricărui partener strain și că nu este numai sfârșitul unei aventuri politice periculoase, ci creează condițiile unei guvernări a cărei principală legitimitate este voința președintelui PSD.

"Prin adoptarea moțiunii de azi, PSD și ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara. Demiterea lui Sorin Grindeanu este o premieră europeană, imposibil de explicat oricărui partener străin. De asemenea, nu este numai sfârșitul unei aventuri politice periculoase, ci creează condițiile unei guvernări a cărei principală legitimitate este voința președintelui PSD. Minciuna, lupta pentru putere și pentru rezolvarea problemelor penale ale unor lideri politici, vor ține loc de bună guvernare, bunăstare, credibilitate și transparență. Valorile democrației și interesul țării nu vor trece dincolo de pofta șefului de partid".

Fostul premier tehnocrat observă că această criză politică creată artificial de liderii PSD și ALDE are deja un impact negativ vizibil asupra economiei – "cursul leului se apropie de un maxim istoric, ca să nu mai vorbim de semnalele transmise de mediul de afaceri, de investitori și de partenerii internaționali care urmăresc cu mirare agitația politică de la București".

"Mai grav, discuțiile lansate de Liviu Dragnea cu UDMR, adică tocmai de liderul partidului care își asuma anul trecut apărarea românilor împotriva celor pe care, aberant, îi numeau „tehnocrați vânduți lui Soroș” a stârnit ieri pasiuni și discursuri pe care le speram apuse. Îi invit pe liderii celor două partide de guvernare, dar mai ales pe membrii lor de partid și pe oamenii cinstiți și muncitori care i-au votat sperând într-o viață mai bună, să se gândească serios la cine poartă responsabilitatea acestei crize, ale cărei costuri vor fi plătite de România și de fiecare dintre noi", mai subliniază Cioloș

"Alegerile viitoare trebuie să fie între partide politice responsabile, conduse de oameni cinstiți, profesioniști, care lucrează pentru binele public și prioritățile țării", conchide fostul premier.

Raluca Prună: O zi bizară pentru democrație

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună consideră că ziua în care Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moțiune de cenzură a PSD a fost una "bizară pentru democrație" și spune că așteaptă introducerea unui prag pentru abuz, spunând, ironic, ca acestă să fie un milion de euro.

"Bon, ne-am liniștit, moțiunea a trecut. Putem acum promova noua biblie cunoscută și sub numele de program de guvernare, cu misionari mai buni și mai temători de domnul care a scris-o. Mă întreb ce simt de fapt miniștrii din Guvernul Grindeanu care se vor regăsi în noul Cabinet, după ce Parlamentul a decis că sunt neperformanți. Aștept pragul la abuz și sugerez să fie un milion de euro. Sau multiplu, să nu ne încurcăm la calcule și să încărcăm instanțele. A, și să dăm liber la mandate de premier oricărui condamnat, indiferent de infracțiune, ca să nu fie discriminare. (...) O zi bizară pentru democrație", a scris Raluca Prună, miercuri, pe Facebook. 

Traian Băsescu: Este normal ca PSD-ALDE să piardă și guvernarea

Fostul președinte și actualul senator PMP Traian Băsescueste de părere că, în urma votului, alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Parlament în urma votului la moțiunea de cenzură și susține că "este normal să piardă și guvernarea".

"Dragnea și Tăriceanu, ați pierdut! Fără voturile minorităților, moțiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă și guvernarea", scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Daniel Constantin: Majoritatea parlamentară poate fi pusă sub semnul întrebării

Și fostul vicepremier ALDE Daniel Constantin este de părere că majoritatea PSD-ALDE este pusă sub semnul întrebării.

"Astăzi, Guvernul PSD care a fost învestit cu 295 de voturi în ianuarie a fost demis de Liviu Dragnea. De astăzi, majoritatea parlamentară poate fi pusă sub semnul întrebării, cele 241 (inclusiv minoritățile naționale) de voturi fiind obținute printr-un șantaj nemaivăzut în politică. În acest moment, PSD și ALDE nu mai au majoritate fără minoritățile naționale", consideră Constantin.

"Chiar dacă am plecat din guvern, am înțeles votul oamenilor și am votat cu majoritatea în continuare. De astăzi, legitimitatea Guvernului este pusă sub semnul întrebării. Ca atare, vom vota împotriva unui guvern marionetă a lui Dragnea și Tăriceanu", mai adaugă Constantin.

Daniel Constantin a ținut să precizeze că partidul său este deschis celor care "s-au săturat de politica pumnului în gură".

"Apelul meu este către toți colegii din Parlament, către toți cei care s-au săturat de politica pumnului în gură pus de liderul oricărui partid! De azi, ușile Pro România sunt deschise colegilor care vor să facă politică altfel!", afirmă el.

Teodor Meleșcanu: E o bilă neagră în mandat, în carieră nu am ce să îmi reproșez

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri, la Parlament, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu din care a făcut parte reprezintă o bilă neagră în mandatul său, dar nu și în cariera sa, deoarece nu are nimic să-și reproșeze, scrie News.ro.

"Evident că e o bilă neagră. În carieră, nu, că nu am ce să îmi reproșez. Dimpotrivă, cred că lucrurile au mers foarte bine în materie de relații externe", a răspuns deja fostul ministru al Externelor.

Ludovic Orban: Pentru ca România să poată să meargă înainte trebuie să scăpăm și de a doua gașcă din PSD, gașca Dragnea – Olguța – Firea

Președintele PNL Ludovic Orban a ținut să precizeze că niciun parlamentar PNL nu a votat moțiunea de cenzură și a confirmat că joi, la 11:00, a convocat Biroul Executiv pentru a analiza situația și pentru identificarea posibilelor căi de urmat pentru PNL.

"După ședința acestui Birou Executiv, în tot cursul weekend-ului vom declanșa consultarea bazei partidului în fiecare filială județeană, iar la finalul acestei consultări, luni, vom avea o reuniune a Biroului Politic Național împreună cu grupurile parlamentare pentru a stabili strategia PNL", a declarat Ludovic Orban.

"Adversarul nostru politic este PSD, C.A.P-ul vechililor roșii, cei care au ținut pe loc România de 27 de ani. Cu ei nu putem bate palma, cu ei nu putem face niciun compromis și cu ei luptăm pe toate fronturile la baionetă. Orice potențial partener care ne urmează în această bătălie poate să devină un partener cu singura condiție: să respecte obiectivele strategice și un eventual program de guvernare", a arătat Orban.

"Obiectivul nostru este să scoatem de la butoane pe nebunii care și-au bătut joc în ultimele șase luni. Astăzi am scapat de o gașcă din PSD, gasșa Ponta-Grindeanu. Pentru ca lucrurile să revina la normal și pentru ca România sa poată să meargă inainte trebuie să scăpăm și de a doua gașcă din PSD: gașca Dragnea-Olguta-Firea. Doar când toți pesediștii vor fi trimiși acasă lucrurile vor reveni la normal în România”, a mai spus Orban.

Alina Gorghiu: PSD nu merită șansa de a guverna în continuare. Mingea e în terenul președintelui Iohannis

Fostul copreședinte al PNL, senatoarea PNL Alina Gorghiu a scris miercuri, pe Facebook, că PSD nu merită șansa de a guverna în continuare, menționând totodată că "mingea este în terenul președintelui Iohannis". 

 

Nicușor Dan: Există în continuare o majoritate favorabilă lui Dragnea

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, consideră că votul din Parlament arată că există în continuare o majoritate de guvernare favorabilă lui Liviu Dragnea, "deci favorabilă implicit corupției și șubrezirii statului de drept".

"Totodată, modalitatea în care susținătorii moțiunii de cenzură au votat împotriva propriului guvern arată că în sânul acestei majorități nu există principii sau conștiințe individuale, ci doar teama de 'biciul' șefului: cu prea puține excepții, înainte să voteze, parlamentarii coaliției și-au arătat opțiunea domnului Dragnea, care a supravegheat personal și cu foarte mare atenție întreg votul", a mai precizat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Fericirea pesediștilor

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a declarat convinsă că președintele Klaus Iohannis va respecta Constituția și va chema la consultării liderii coaliției guvernamentale, potrivit Agerpres.

"Cred că președintele țării va respecta, așa cum a făcut și până acum, Constituția României, legile țării precum și regula și cutuma într-o democrație. Avem o majoritate parlamentară dovedită și astăzi. Sunt convinsă că președintele va invita liderii coaliției de guvernământ cu candidatul de prim ministru și în continuare vom putea să avem la Palatul Victoria o nouă formulă guvernamentală", a afirmat Firea.

Și deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu s-a arătat încântată după adoptarea moțiunii de cenzură, spunând că PSD a avut un vot favorabil chiar și fără minorități.