Dacian Cioloș a declarat, marți, la comisiile reunite de afaceri europene, că România își menține rezerva față de un mecanism permanent de relocare a migranților. El a primit aviz pozitiv pentru mandatul cu care participă la Consiliul European.

Au fost 28 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat, în cadrul audierilor, că pe agenda Consiliului European din 17-18 decembrie sunt programate discuții despre migrație, lupta împotriva terorismului și despre întărirea Uniunii economice și monetare.

Cioloș le-a mai spus parlamentarilor că migrația este o problemă "sensibilă" și un test pentru Uniunea Europeană.

"Prinicipala temă va fi cea legată de migrație, un subiect cu sensibilitate politică și care preocupă statele membre în momentul de față, aș spune că este chiar un test pentru Uniunea Europeană să-și arate nu doar solidaritatea, dar și capacitatea de a lua decizii pe subiecte mai sensibile”, a precizat el.

Premierul a punctat faptul că până acum măsurile au fost concentrate pe efectele migrației și mai puțin pe cauze.

„Elementul central al mandatului pe care vi-l propunem este acela ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele migrației, de a le înțelege bine și de a găsi măsuri pentru a ține sub control cauzele migrației ilegale și necontrolate", a mai declarat Cioloș, precizând că România își menține rezerva față de un mecanism permanent de relocare care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele.

România, Ungaria, Cehia și Slovacia s-au opus cotelor obligatorii de refugiați la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din septembrie.

Premierul Dacian Cioloș a fost delegat de președintele Klaus Iohannis să reprezinte România la Consiliul European din 17-18 decembrie, la care se va discuta, în principal, problema migranților.

Este prima dată când Iohannis îl deleagă pe premier pentru a participa la reuniunea Consiliului European.