Europarlamentarul Dacian Cioloș susține că decizia CCR de luni privind desemnarea unui premier a băgat România în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani și spune că Alianța USR-PLUS este pregătită de guvernare.

"Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar sau un guvern fără susținere majoritară clară în parlament", a scris Dacian Cioloș pe pagina lui de Facebook.

El spune că România a mai trecut în 2016 printr-o astfel de situație și "știu că este practic imposibil să faci reforme și să scapi de populisme electorale votate în parlament în astfel de situații".

El mai scrie că poziția Alianței USR PLUS râmâne aceeași: organizarea de alegerile anticipate.

"Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect. Decizia Curții Constituționale de ieri poate avea probleme, dar suntem obligați să o urmăm. Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie", a mai scris fostul premier.

Dacian Cioloș anunță că Alianța este gata să meargă în Parlament și să prezinte programul și echipa de guvernare, singuri sau într-o alianță.

"Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate. Important este să nu rămânem blocați în nehotărârea actuală a altor actori politici. În astfel de crize, este nevoie de oameni hotărâți", a mai explicat europarlamentarul.