Dacian Cioloș a făcut, la împlinirea unui an de mandat al Guvernului pe care îl conduce, un scurt bilanț și a afirmat că este într-adevăr Guvernul zero, așa cum este denumit de PSD, dar asta înseamnă ”zero corupție, zero populism, zero minciună".

Premierul le-a cerut miniștrilor să-și facă în perioada următoare propriul bilanț, pe care să-l prezinte public.

”Mâine se împlinește un an de când am preluat acest mandat și aș vrea ca, fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul, aș vrea totuși să profităm de această oportunitate și să ieșim cu toții să explicăm, să ne facem un prim bilanț al acestui an și prefer să îl facem noi că, dacă nu, vedeți - sunt alții care îl fac și vin cu bilanț de genul «Guvernul zero». Trebuie să spunem «Da, Suntem Guvenul zero corupție, zero populism, zero minciună»  și, pornind de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an", a declarat Cioloș, la începutul ședinței de guvern.

"Așa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluționăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme câteva domenii cheie”, a mai declarat premierul, relatează News.ro.

Șeful Executivului i-a rugat pe miniștrii Cabinetului său să iasă public cu un bilanț cu realizările, dar și cu lucrurile pe care și le-au propus dar nu au fost încă teminate.

"O să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră, zilele următoare, să ieșiți public și să vă faceți un bilanț cu realizările, dar și ceea ce v-ați propus și nu ați reușit să realizați, cu ceea ce a fost început și nu este încă finalizat. Cred că e important să ne facem și propria analiză și să facem și public, în așa fel încât cei interesați de realitate și de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta și așezat despre ceea ce s-a făcut și despre ceea ce mai rămâne de făcut”, le-a cerut Cioloș miniștrilor.

Guvernul Cioloș a fost învestit de Parlament pe 17 noiembrie 2015.

Expresia "Guvernul zero" a fost folosită de PSD, cu referire, inițial, la gradul de absorbție a fondurilor europene în exercițiul 2014-2020, ulterior ea fiind folosită de social-democrați în afirmațiile critice la adresa Executivului condus de Dacian Cioloș.