Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seara, că l-a propus pe Vlad Voiculescu pentru funcția de ministru al Sănătății.

UPDATE 20/05

Întrebat de jurnaliști la Ministerul Sănătății dacă au existat contracte cu dedicație, premierul a răspuns: "Sigur au fost, atâta timp cât au fost caiete de sarcini care erau adaptate la nivelul spitalului cu anumite specificații pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini, evident că este vorba de contracte cu dedicație".

+++

Premierul Dacian Cioloș a prezentat public, după ce i-a predat mandatul noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pașii următori ai Guvernului în acest domeniu.

Prima măsură vizează reglementări privind intrarea pe piață a biocidelor și menținerea lor. ”Venim cu exigențe noi'', a spus Cioloș, precizând că măsura are ca scop evitarea situațiilor în care un produs, odată intrat pe piață, nu mai este verificat ani de zile, scrie Mediafax.

Tot în legătură cu produsele biocide, Cioloș a anunțat că Guvernul va lua măsuri pentru a evita ''contracte dedicate, cum a fost cazul până acum''. El a precizat că vor fi adoptate noi norme de achiziție - contracte standardizate.

Un alt pachet de măsuri este legat de modul în care se fac dezinfecțiile în spitale - implementarea unor proceduri și norme, plus un control al eficacității implementării lor.

Premierul a vorbit, de asemenea, și despre demersuri de încurajare a spitalelor să raporteze infecțiile nosocomiale.

+++

Vlad Voiculescu a depus vineri jurământul de învestitură în funcția de ministru al Sănătății.

”Sunteți cunoscut multora prin faptul că v-ați implicat într-o chestiune a sistemului de sănătate din România când mulți își pierduseră speranțele. Ați reușit atunci să rezolvați o problemă foarte complicată, citostaticele. Ați redat speranța. Acum aveți șansa să vă implicați din poziția de ministru și să corectați problemele sistemice din sănătate”, i-a spus președintele Klaus Iohannis. 

+++

”Este cumva paradoxal că acest Guvern, care a preluat un mandat foarte limitat trebuie să se lupte rând pe rând cu probleme care sunt majoritatea vechi. Chit că există unele tendințe în spațiul public de a arunca problemele în acest Guvern, eu cred că e și e un lucru rău aici, și un lucru bun. Un lucru rău este că se fac vinovați oameni care, de fapt, nu au avut vina decât că au fost suficient de curajoși încât să intre în acest mandat scurt”, a mai declarat Iohannis.

Președintele i-a spus noului ministru că are șansa de a corecta unele lucruri.

”Această independență politică vă dă o libertate surprinzătoare în a intra și a rezolva probleme sistemice pe care nu le-au rezolvat alții, fiindcă le-a fost frică, de obicei, de propriul partid, câteodată și de Opoziție, foarte rar de opinia publică. Iar, în continuare, veți avea toată libertatea și tot sprijinul meu să veniți cu politici publice în acest caz specific, în domeniul sănătății, care vin să îmbunătățească net sistemul, în fond pentru singurul scop pentru care merită, ca acest sistem să funcționeze pentru oameni, ca expresia «Pacientul în centrul sistemului de sănătate» să nu fie un slogan, ci o realitate”, a subliniat șeful statului.

 

+++

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de numire. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Vlad Voiculescu va avea loc vineri, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

+++

”Am ezitat în această perioadă - să vă spun sincer - între un om din sistem, un medic, care să cunoască sistemul și să vină cu o viziune de reformă sau un om din afara sistemului care să cunoască sistemul medical, dar care să vină cu credibilitatea viziunii echidistante din afara sistemului, care să vină cu idei de reformă și de evoluție în sistem”, a explicat Cioloș.

Șeful Guvernului a afirmat că și-a asumat riscul de a propune pe cineva din afara sistemului medical, ”dată fiind situația actuală din sistem, așteptările foarte mari din partea societății, a tensiunilor din sistemul medical”. 

Vlad Voiculescu este cel care a inițiat ”Rețeaua citostaticelor”. Cu ajutorul unor voluntari, acesta a reușit să aducă în spitalele din România, fără vreun beneficiu material, medicamente esențiale pentru tratarea cancerului, medicamente ce nu se găseau în țara noastră.