UPDATE / VIDEOFlorin Cîțu a rămas fără imunitatea parlamentară și poate fi urmărit penal de DNA
Senatorii au votat miercuri ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu, în urma cererii DNA de a-l ancheta în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Ședința a fost una cu scandal, iar ușile sălii au fost încuiate.
UPDATE
Florin Cîțu a rămas fără imunitatea parlamentară. 90 de senatori au votat "pentru", doi senatori au votat "contra" și trei nu au votat.
+++
Votul s-a încheiat după aproximativ 10 minute. După numărare acestora, rezultatul final va fi anunțat de la tribuna oficială.
+++
În jurul orei 13:15, dezbaterile s-au terminat și a început votul, care este secret și se exercită cu bile.
+++
"Hello, Superman! Xena is speaking! (trad. eng. - Salut, Superman! Vorbește Xena", a spus Diana Șoșoacă atunci când a luat cuvântul la dezbateri. Ea a aberat de la tribuna oficială despre "morții din saci" și despre planul privind "omorârea românilor cu câte opt doze de vaccin/om".
+++
Și UDMR a anunțat că este în favoarea ridicării imunității lui Florin Cîțu.
+++
Claudiu Târziu de la AUR a spus că nu am avut de-a face cu niciun vaccin, ci cu "un ser" care "nu știm ce a făcut", iar Guvernul Cîțu și alte guverne din lume au practicat "terorismul de stat".
"Noi, de la AUR, și românii am reușit să oprim acest terorism", a continuat acesta, afirmând că Florin Cîțu a participat "la un exercițiu de supunere planetar".
+++
Senatorul USR Narcis Mircescu a explicat și el că justiția trebuie să își facă treaba, iar USR va vota "pentru".
+++
Senatoarea ex-AUR Rodica Boancă s-a plâns că ușile prin care se intră în plenul Senatului sunt încuiate. Măsura a fost luată tocmai pentru ca deputații AUR să nu mai intre în sală și să facă scandal.
+++
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat că liberalii vor vota "pentru a da undă verde justiției să cerceteze faptele care i se impută lui Florin Cîțu". Acesta a mai spus că nu e treaba "nici a PSD-iștilor, nici a PNL-iștilor, nici a AUR-iștilor" cine are dreptate în acest caz, ci e de datoria ÎCCJ să facă lumină.
+++
Senatorul PSD Lucian Romașcanu a spus că, din păcate, România a avut în pandemie "cel mai incompetent om" care să o gestioneze, adăugând că mandatul lui Florin Cîțu a fost caracterizat de aroganță.
+++
Florin Cîțu a spus înainte de vot că, "după aproape 100 de ani la precedenta pandemie, România și toate țările lumii am fost afectați de o pandemie. (...) Omenirea nu era pregătită, iar deciziile se luau de pe o zi pe alta". El a mai spus că virusul a închis planeta, iar România a făcut față cu bine situației.
De asemenea, fostul premier a susținut că economia și-a revenit în mandatul său, în contextul pandemiei. "În tot acest context am pus pe primul loc sănătatea românilor. Eram conștient că orice decizie va avea un impact în viața oamenilor. (...) Am păstrat cea mai liberă economie, iar românii au putut alege dacă vor să se vaccineze și cu ce vaccin vor. Guvernul a făcut ceea ce trebuia să facă atunci. Mi-am îndeplinit legal atribuțiile, iar de acum înainte, atâta timp cât voi rămâne în politică, mă voi bate pentru români", a continuat Cîțu.
Ulterior, el a enumerat toate măsurile aberante ale PSD, afirmând că se va lupta și pentru eliminarea acestora.
Toată intervenția sa a fost întreruptă de urletele senatoarei-scandalagioaică Diana Șoșoacă
+++
În plenul Senatului au pătruns deputați ai AUR, conduși de George Simion, iar Florin Cîțu a cerut chestorilor să-i scoată afară din sală. Ulterior, Diana Șoșoacă s-a luat la ceartă cu deputații AUR, între cele două tabere apărând discuții jignitoare.
+++
Ședința de plen a Senatului a început și este condusă de președintele forului, Nicolae Ciucă. Ridicare a imunității lui Florin Cîțu se va face cu votul secret al majorității senatorilor prezenți.
+++
Raportul, adoptat de senatorii juriși în unanimitate, va fi trimis plenului Senatului, care se reunește de la ora 12:00 pentru a vota.
Luni, senatorul PNL Florin Cîțu și avocații săi au mers în sala Comisiei juridice din Senat unde au studiat cele 27 de volume întocmite de DNA în dosar.
După aproximativ trei ore, Florin Cîțu a declarat în fața presei că a studiat dosarul și o va face și marți. El nu a vrut să comenteze de ce a semnat când era premier achiziția de doze suplimentare de vaccin, cu toate că au fost miniștri care i-au spus atunci că sunt prea multe vaccinuri.
De asemenea, Cîțu a transmis că el și-a exercitat atribuțiile de premier în conformitate cu legislația. Nu a vrut să spună nici dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis când a decis să cumpere vaccinuri.
ntrebat dacă își dă demisia din grupul senatorial al PNL, el a spus că nu, iar în discuția cu Nicolae Ciucă nu s-a vorbit despre nicio demisie.
"Dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am", a continuat el.
Florin Cîțu a mai declarat că este "foarte bine" că PNL susține ridicarea imunității sale, pentru că "trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe" și chiar el le va cere colegilor să voteze "pentru" aprobarea cererii DNA de a-l ancheta.
DNA a cerut joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul privind achiziția vaccinurilor anti-COVID.
Procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.
de Nemeș Elena 29 Nov 2023 15:28