Cîțu: Această guvernare nu poate fi dată jos decât de PNL
Fostul premier și președinte al PNL, Florin Cîțu, a declarat luni, la RFI, că actuala guvernare nu poate fi dărâmată decât de PNL, cea mai bună variantă pentru liberali fiiind părăsirea Coaliției cu PSD.
Întrebat dacă va vota o eventuală moțiune de cenzură a Opoziției, după ce Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale, Florin Cîțu a răspuns: ”Această guvernare nu poate fi dată jos decât de PNL și PNL trebuie să reevalueze situația actuală în care se află și să decidă dacă vrea să ducă România în continuare pe acest drum, în care românii suferă zi de zi de pe urma acestor măsuri ale Guvernului și vor urma să fie și mai loviți de următoarele taxe sau vrea să se pună de partea bună a istoriei și să rupă această guvernare și să preia guvernarea”.
Chestionat și dacă asta înseamnă că PNL ar trebui să iasă de la guvernare, senatorul liberal a răspuns: ”Este cea mai bună variantă, atât pentru PNL, dar mai ales pentru România. Această guvernare trebuie să se oprească”.
Legat de măsurile fiscale, Florin Cîțu a spus că el le-am numit un "Armagedon fiscal".
"Am mai văzut alte interpretări, măcel fiscal. Nu am văzut nici o interpretare pozitivă până acum și este normal ca oamenii să fie speriați și să se întrebe ce se întâmplă, pentru că să crești taxe, după ce ai promis că nu crești taxe, deranjează și chiar are efecte negative în economie. Ceea ce am văzut până acum arată o continuare a politicii lui Liviu Dragnea (...). Mi se pare foarte ciudat ce se întâmplă, mi se pare ciudat că nu ne opunem mai vehement și că PNL nu spune că nu are cum să accepte aceste măsuri”, a completat acesta.
Fostul premier consideră că ”cel mai bun scenariu pentru România astăzi este ca această guvernare să plece, să revină o guvernare de dreapta, să facă PNRR-ul urgent. Poate să fie PNL cu USR și cu Forța Dreptei, poate să fie Guvern minoritar PNL. Ideea este că trebuie să vină oameni care să facă aceste reforme, care să-și asume aceste reforme și să nu fie interesați că dacă fac o reformă, nu vor fi pe liste și nu vor câștiga un loc pe liste în 2024 (...). În primul rând, trebuie să plece acasă cei care au distrus România în ultimii doi ani de zile. E clar că această coaliție face mai rău românilor decât a făcut Liviu Dragnea cu PSD în 2017-2019”.
de esop 18 Sep 2023 14:15
de Euractiv 18 Sep 2023 14:28
de esop > Euractiv 18 Sep 2023 14:52
de Euractiv > esop 18 Sep 2023 15:27
de esop > Euractiv 18 Sep 2023 15:40
de Euractiv > esop 18 Sep 2023 15:42
de Iuliu 21 Sep 2023 16:25
De altfel, Ilie Bolojan, Președintele Consiliului Județean Bihor chiar înainte de congres atrăgea atentia: „Cu toate supărările pe care le avem, să fim mai puțin contondenți. Dacă anii trecuți totul era perfect, că eram în opoziție, acum nu ne mai ajută cu nimic sa fim contondenți. Suntem în situația în care suntem la guvernare și se impune mai multă decență. Dacă ne consumăm toată energia în combustia internă, nu ne mai rămâne energie să facem legi, și nu am rezolvat absolut nimic ”.
Recent, chiar înainte de „rotativa la guvernare”, Ilie Bolojan a facut o analiză critică față de performanța slabă la guvernare și deciziile politice incoerente ale PNL:
-Primul motiv enunțat de Bolojan a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului – Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci ce legătură cu liberalismul?, și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nicio tangență cu acest partid.
-Al doilea motiv la care a făcut referire Bolojan se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
-A treia cauză pentru care PNL are acum probleme, este performanța guvernării coalitiei PNL-PSD-UDMR, cu Ciucă premier. Ilie Bolojan a criticat și angajările la stat pe bandă rulantă.
In prezent Guvernul Ciolacu al coalitiei PSD-_PNL are în vedere o reforma fiscală, prin împovărarea contribuabilului onest si a mediului de afaceri cu noi taxe si impozite care să aducă mai multi bani la buget pentru a reduce deficitul bugetar excesiv.
Numai că înainte de a aduce mai multi bani la buget trebuie oprit dezmătul si risipa resurselor financiare in sistemul bugetar.
Cu toate astea, PNL nu are curajul să impună reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franța și Germania;
-Desființarea agențiilor și instituțiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuțiile lor putând fi preluate de alte instituții, simultan cu o descentralizare reală;
-În administrația locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetățeni, și comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de județe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituțiilor care servesc acum cetățenii prin numerosi funcționari, cu aplicații informatice care funcționează nonstop, online.
Liberalul Adrian Veștea Ministrul Dezvoltării, sustinea la Bistrita că este adeptul reorganizării administrativ-teritoriale, dar numai după alegerile din 2024, argumentând că pentru regionalizare trebuie modificată Constituția, ceea ce nu-i deloc adevărat. Există o cale este mai simplă prin care se poate face reorganizarea administrativă si fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie pentru noua structura rezultată in urma comasării. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
De asemenea, la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puțin 1.000 nu-și pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcționare și a oferi servicii minimale pentru viața cetățenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul județean. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
In acest caz, Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
Prin urmare, PNL ar putea să-l oblige pe Marcel Ciolacu să-si asume răspunderea pe un pachet de legi vizând o reformă administrativ-teritorială care să ducă la reducerea risipei banului public in domeniul bugetar si abia pe urmă să apeleze la cresterea fiscalitătii in mediul privat.