Premierul Florin Cîțu a acuzat vineri, într-o scurtă declarație de presă, că acțiunile împotriva măsurilor de siguranță anti-COVID și cele împotriva vaccinării sunt "similare cu acțiunile unor teroriști".

"În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acțiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemiea. Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public, împotriva măsurilor de distanțare și există o campanie împotriva vaccinării. Vă spun că din punctul meu de vedere aceste acțiuni sunt similare cu acțiunile unor teroriști, pentru că a zădărnici această activitate a Guvernului este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului", a spus Florin Cîțu.

Premierul a subliniat că este foarte supărat, adăugând că încrederea se câștigă foarte greu, dar se pierde ușor dacă nu suntem atenți și campania de vaccinare trebuie să continue ca până acum.

Cîțu a spus, referitor la decizia României de a suspenda lotul ABV 2856 a vaccinului AstraZeneca, după ce Italia a luat o decizie similară, că Agenția Europeană a Medicamentului își menține opinia că vaccinarea trebuie să continue cu toate tipurile de ser autorizate și cu monitorizarea eventualelor efecte adverse.

"Nu s-a schimbat nimic. Legat de tipul de vaccin despre care s-a discutat ieri, EMA spune că nu există acum indicii care să facă legătura între cele câteva cazuri de decese și vaccinuri", a adăugat Cîțu.

El a completat că, dacă ar fi putut, s-ar fi vaccinat cu oricare dintre tipurile de vaccin autorizate, dar a făcut-o cu serul care era atunci disponibil, adică Pfizer.