Premierul Florin Cîțu a anunțat luni seară constituirea unui grup de lucru care va analiza acuzațiile fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, privind o raportare defectuoasă a deceselor COVID-19 în spitale.

"Am constituit, cred că în seara aceasta va fi făcut public, un grup de lucru format din membri INSP, STS și așa mai departe, oameni care se vor apleca asupra acestei probleme și vor vedea dacă există discrepanțe între cele două platforme (de raportare a deceselor COVID-19 - n.r.). Am constituit acest grup pentru a prezenta publicului situația reală, dacă este vreo diferență sau nu", a spus Florin Cîțu la Digi24.

Cîțu a afirmat că nu știa dinainte despre informațiile făcute publice de Voiculescu. (Detalii aici)

Premierul a mai spus că el nu crede că există diferențe așa de mari în raportări.

Întrebat dacă știe că în România s-au subraportat decesele, acesta a spus că nu există nicio dovadă în acest sens, iar astfel de declarații "trebuie cântărite foarte bine".

Ministerul Sănătății a transmis luni seara că premierul Florin Cîțu, ministru interimar de resort, a semnat luni Ordinul ministrului Sănătății nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Din componența comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serciviului de Telecomunicații Speciale.

Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor.

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.