Premierul interimar Florin Cîțu a declarat vineri că au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august, însă Ministerul Sănătății nu a luat act, iar "responsabilii trebuie să plătească".

"Tot din ancheta pentru pregătirea valului patru, mai am o informație care iarăși trebuie prezentată public și responsabilii trebuie să plătească pentru acest lucru. Au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. Ministerul Sănătății avea un stoc de 40 de bucăți, primite prin donație, la sfârșitul lunii decembrie 2020, din partea Germaniei. Totuși, Ministerul Sănătății nu a luat act de aceste solicitări ale Spitalului de Boli Infecțioase, care tratează pacienți pozitiv COVID-19 de 18 luni de zile. Deci au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din Ministerul Sănătății nu a răspuns. Aș vrea să știu exact ce s-a întâmplat și cine nu a răspuns. Și cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcția", a declarat Florin Cîțu la videoconferința cu reprezentanții Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) Ciolpani.

De asemenea, pentru reprezentanții Ministerului Sănătății, Cîțu a spus că trebuie comunicată situația în care sunt spitalele cu sistarea internărilor și intervențiilor care nu sunt urgente.

"Trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă, pentru că noi nu vorbim să sistăm neapărat internări sau proceduri unde viața pacientului este în pericol. E vorba de sistarea internărilor pentru pacienții al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu. Deci, mai multă comunicare, trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie", a adăugat premierul interimar.

Florin Cîțu a precizat că "trebuie neapărat remediată" problema la care s-a ajuns în luna septembrie, și anume că, în anumite județe, timpul de răspuns pentru urgențe majore este de cinci-opt ore la ambulanță, iar pentru solicitările de testare COVID sunt județe în care ambulanța cu echipajele sale se prezintă la solicitanți și cu cinci zile întârziere.

"Nu se poate așa ceva, așa ceva este inadmisibil. Vă rog să remediați foarte rapid această situație. Asta arată că nu a fost pregătit valul patru, când, în iunie, timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat", a conchis Cîțu.