Președintele PNL, Florin Cîțu, nu este de acord cu eliminarea sau reducerea TVA la alimente, argumentând că o astfel de decizie ar crea un avantaj necompetitiv pentru un anumit sector.

"Noi suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie, dar condiția e să și poți face acest lucru și să-l faci unitar. Nu sunt de acord să reducem TVA doar pentru un anumit sector. Creezi un avantaj necompetitiv pentru un anumit sector. Nu sunt de acord", a replicat Cîțu, întrebat dacă este de acord cu reducerea sau eliminarea TVA pentru alimente.

Șeful PNL susține că prin astfel de măsuri se creează "tot felul de distorsiuni în economie, iar economia României nu poate să funcționeze așa pe termen lung".

Totuși, Florin Cîțu a răspuns că susține orice reduceri de TVA, dacă ele se aplică unitar.

El a mai afirmat că trebuie oprit "stilul de a propune prin presă" măsuri, pentru că și el ar putea propune creșteri de pensii cu 40% și creșteri de salarii cu 60%, apoi să meargă în Coaliție și să spună că nu se pot aplica.

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre o posibilă reducere a TVA la alimente undeva la 5%, cu aplicare de la 1 februarie.

”Cred că știm că există un TVA redus la alimente de 9%, poate 5% este posibil, la fel ca pentru energie și gaze, cu aplicare de la 1 februarie”, a spus Ciolacu.

El a vorbit și despre plafonarea prețului la alimentele de bază, măsură pe care o consideră "corectă în această perioada".

A doua zi, ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că reducerea TVA-ului pentru alimente "contravine directivelor europene, iar România ar risca procedura de infringement".